UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мережко: Трибунал проти Росії має забезпечити невідворотність покарання високопосадових воєнних злочинців

Також він може істотно вплинути на розвиток міжнародного права і формування нової системи колективної безпеки. 

Принципове рішення про створення Міжнародного трибуналу зі злочину агресії в контексті протидії російській агресії проти України має величезне історичне значення. Про це зазначає голова комітету ВР з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко у своєму матеріалі для ZN.UA. 

"Цей трибунал може істотно вплинути на розвиток міжнародного права і формування нової системи колективної безпеки. Мета створення такого трибуналу полягає не тільки в тому, щоб покарати злочинців, які розв’язали агресивну війну проти України, а й у тому, щоб створити вагомий стримуючий фактор проти воєн агресії в майбутньому", - зазначає Мережко. 

Цей трибунал, продовжує автор, має забезпечити невідворотність покарання високопосадових воєнних злочинців. Як казав головний прокурор Нюрнберзького трибуналу Роберт Джексон, дозволити головним воєнним злочинцям спокійно жити й мирно писати мемуари — «було б знущанням стосовно мертвих і перетворило б на циніків живих».

Читайте також: Перед початком трибуналу проти РФ потрібно буде визначити коло суб'єктів: у ВР пояснили, про кого йдеться

Детальніше про це - у матеріалі доктора юридичних наук, професора та голови Комітету ВР з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександра Мережка "Міжнародний трибунал для Путіна і його поплічників: як можна їх покарати" для ZN.UA.