UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мер сербського міста на тлі протестів заявив про небезпеку «українського сценарію». У МЗС відреагували

Посольство вказало меру Вождоваца на неприпустимість говорити в подібному тоні про Революцію Гідності та європейський вибір України.

Посольство України в Сербії вказало сербським політикам не неприпустимість втручання у внутрішні справи України, нагадавши, що Україна у внутрішні справи Республіки Сербії не втручається.

Приводом для такої жорсткої заяви дипломатичної місії стали слова мера Вождоваца Александа Савича. Він в негативному ключі охарактеризував «український сценарій», коментуючи масові протести в Сербії.

«Посольство вважає неприйнятними спроби втручатися у внутрішні справи України, зокрема, вдаватися до негативних публічних оцінок свідомого європейського вибору, зробленого українським народом, з боку будь-яких іноземних посадових осіб - включаючи мера Вождоваца», - йдеться в заяві посольства, розповсюдженій у вівторок, 14 липня.

Дипломати нагадали, що «український сценарій», про який зневажливо відгукнувся Савич, були Революцією Гідності - боротьбою українців за свій європейський вибір і проти корумпованого авторитарного уряду.

«Це європейський вибір більшості українців, за який заплачено дорогою ціною. Будь-які оцінки з цього вибору, позитивні чи негативні, можуть давати виключно самі українці, а не іноземні політики », - підкреслили в посольстві.

Укладачі заяви також висловили здивування в зв'язку з тим, що Савич, будучи представником партії, яка підтримує входження Сербії до Євросоюзу, критикує європейський вибір українців.

Читайте також: У Сербії набирають обертів масштабні протести: вимоги протестувальників і відповідь влади

Минулого тижня деякі сербські ЗМІ поширили інформацію про участь у протестах якихось «українських найманців». Українське посольство виступило зі спростуванням.

У Сербії не вщухають протести, ініційовані бажанням влади посилити коронавірусний карантин. Крім Белграда, акції пройшли в Новому Саді, Крагуєваце, Ніші і інших містах країни. Протестувальники вимагають відставки президента Александра Вучича й уряду.

Причиною обурення стали спроби влади посилити карантин після проведення виборів, в той час як під час виборчої кампанії уряд заявляло про перемогу над коронавірусом, А "Сербська прогресивна партія", яку очолює президент країни Александр Вучич, проводила мітинги та інші масові заходи. Їх учасники не носили маски і не дотримувалися соціальної дистанції.

Главу держави також звинувачують у відмові переносити вибори (Сербія стала першою країною в Європі, яка наважилася провести їх в розпал пандемії), незважаючи на загрозу нового спалаху COVID-19. На думку опозиції, влада «намагається зацементувати свою автократію».