UA / RU
Підтримати ZN.ua

Автівки міських гонщиків-боржників вилучатимуть — Мін'юст

Планується створення реєстру злісних порушників.

Державна виконавча служба вилучатиме автомобілі у злісних порушників швидкісного режиму, які не оплачують свої штрафи і чия швидкість на момент фіксації правопорушення перевищувала 150 км/год. З такою ініціативою виступив Мін'юст, про це на офіційному сайті відомства заявив заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби Андрій Гайченко.

Ідея радикального нововведення виникла після нещодавніх резонансних ДТП у Харкові. За попередніми даними Нацполіції, швидкість порушників там перевищувала позначку 180 км на годину. Саме Харків стане першим містом у країні, де розпочнеться вилучення авто водіїв-боржників, що перевищують швидкість у містах. Надалі до нього приєднається Київ, а потім і вся Україна.

“Колеги з МВС систематизували певну інформацію про порушників, які перевищують швидкість на значні цифри (йдеться саме про стиль їзди в містах, а не на автошляхах). Як і прогнозувалося, такими порушниками є одні й ті самі люди. Тож у Мін'юсті вирішили долучитися до наведення порядку на дорогах, оскільки, як виявилося, любителі швидкої їзди не дуже люблять платити штрафи за такі порушення. Якщо людина дозволяє собі їздити містом зі швидкістю понад 150 км/год, то вона має за це відповідати. Особливо за умови, що вона не лише порушує швидкісний режим, а й не сплачує штрафи за такими перевищеннями. Водії з такою манерою пересування наражають на небезпеку звичайних громадян”, — зазначив Гайченко.

1 листопада, в Україні почали діяти нові правила дорожнього руху. Основні обмеження стосуються дозволеної швидкості за межами населеного пункту, яку тепер регулюватиме ширина розмітки.

У лютому 2021 року Верховна Рада посилила відповідальність за порушення правил дорожнього руху.