UA / RU
Підтримати ZN.ua

Маркарова розповіла про перебіг переговорів щодо надання Україні винищувачів F-16

Вона пояснила, від яких чинників залежить рішення.

Пані посол України в США Оксана Маркарова вірить, що питання надання нашій країні винищувачів F-16 вдасться вирішити, адже переговори з цього приводу тривають уже довго. Про це в ефірі національного телемарафону розповіла пані посол України в США Оксана Маркарова, передає «Укрінформ».

«Літаки – у фокусі розмов. Ми ці дискусії розпочали давно і не припиняли. Сподіваюся, як і з іншими спроможностями, та враховуючи об'єктивні труднощі, ми зможемо із нашими міжнародними партнерами вирішити й подолати. І зустрічі у Рамштайні дуже цьому сприяють», – сказала Маркарова.

Читайте також: "Ні" Байдена щодо винищувачів F-16 для України у Пентагоні зустріли зі скептицизмом – Washington Post

Вона порівняла літаки із танками та артилерією, які свого часу також були головним з пріоритетів у питанні військової допомоги Україні і згоду по яких успішно досягли. Тому вона вірить, що і рішення щодо літаків таки буде прийняте.

Вона також зауважила, що хід перегорів залежить не тільки від бажання партнерів надати Україні саме те, що вона просить, а й від наявності запасів того чи іншого озброєння, а також можливості його виготовити. Також союзники враховують питання навчання українських захисників використовувати надане партнерами озброєння. Також питання залежить від виділення Конгресом відповідного фінансування.

Читайте також: Сунак не виключає можливість передачі Україні винищувачів

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що саме літаки F-16 є пріоритетом, проте Україна не списує з рахунків також шведські винищувачі Gripen та французькі Mirage й Rafale.