UA / RU
Підтримати ZN.ua

Макрон та Зеленський у п'ятницю підпишуть двосторонню безпекову угоду

Угода міститиме домовленості про гуманітарну та фінансову допомогу, але не матиме чітких зобов’язань про поставки зброї.

Президент України Володимир Зеленський та президент Франції Еммануель Макрон планують підписати двосторонню безпекову угоду в Єлисейському палаці в п'ятницю, під час візиту глави України до Парижа, пише  France 24 із посиланням на заяву адміністрації президента Франції.

«Ця угода відповідає зобов’язанням, узятим у форматі G7 на полях саміту НАТО у Вільнюсі в липні 2023 року», –  повідомили в Єлисейському палаці.

Тоді G7 зобов’язалися надавати Україні довгострокову безпекову підтримку.

У середу міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурн заявив, що Франція та Україна, швидше за все, незабаром підпишуть двосторонню угоду про зобов'язання у сфері безпеки.

За його словами, французька угода окреслить рамки для довгострокової гуманітарної та фінансової допомоги, підтримки реконструкції та військової допомоги. За словами двох дипломатів, обізнаних про переговори, Франція після підписання оголосить про виділення 200 мільйонів євро для цивільних проектів, які виконуватимуть французькі компанії.

Водночас угода не дозволить надати конкретні фінансові зобов'язання щодо поставок зброї, оскільки Парижу потрібно буде звертатися до парламенту для їх схвалення.

Велика Британія та Україна уже підписали двосторонню угоду про безпеку в січні, і Київ веде переговори про підписання таких договорів з іншими країнами. Зокрема вони можуть включати постачання сучасної військової техніки та навчання українських військових.

Читайте також: Посол у Німеччині Макеєв про підписання безпекової угоди між Берліном та Києвом: "Ми шукаємо нагоду"

Раніше очікувалось, що угоду підпишуть в Києві. Президент Франції Еммануель Макрон заявляв, що планує відвідати Україну в лютому, однак минулого тижня стало відомо, що його візит відклали «через безпекові питання».

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський відвідає Францію та Німеччину 15 лютого, а також візьме участь у Мюнхенській безпековій конференції 16 лютого.

Про те, чого слід очікувати від угод із партнерами, розповідали Володимир Кравченко в статті “Безпека без гарантій? Що насправді пропонує Україні Захід” та Альона Гетьманчук у статті “Гарантований безпековий самообман: що насправді обіцяють Україні ключові партнери”.