UA / RU
Підтримати ZN.ua

Макрон і Меркель наголосили на неприпустимості заяв про створення "Малоросії"

Це рішення французький та німецький лідери озвучили під час розмови "нормандської четвірки".

Президент Франції Емануель Макрон та канцлер Німеччини Ангела Меркель під час телефонної розмови у "нормандському форматі" підкреслили неприпустимість будь-яких заяв, що підривають територіальну цілісність України, повідомляє прес-служба президента України.

Зокрема, мова йшла про заяву голови терористичної організації "ДНР" Олександра Захарченка щодо створення "Малоросії".

Раніше, 18 липня, ватажок терористичного угруповання "ДНР", що діє в Донецьку під прикриттям російської окупаційної армії, повідомив про створення нового проекту під назвою "Малоросія".

Ватажок терористичного угруповання "ЛНР" Ігор Плотницький відхрестився від проекту та заявив про те, що з його угрупованням "Малоросію" ніхто не обговорював.

У Кремлі від заяви Захарченка також дистанціювались та наголосили на важливості виконання Мінських угод. Так, прес-секретар президента Російської Федерації Дмитро Пєсков повідомив про те, що "заява Захарченка є його особистою ініціативою, в Москві про це дізналися зі ЗМІ".

У свою чергу президент України Петро Порошенко нагадав про смерть проекту "Новоросія" і пообіцяв повернути Крим і Донбас під український суверенітет.

Реакцією світової спільноти на "мрії" ватажка терористів стало засудження. Так, Німеччина, Туреччина та Молдова засудили заяву Захарченка, Франція також закликала Росію засудити її. Державний департамент США висловив стурбованість у зв'язку із заявою окупантів Донбасу, а ОБСЄ закликала усі сторони конфлікту на Сході України не ставити під загрозу виконання Мінських угод.

19 липня на засіданні Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації в Донбасі (ТКГ) заява була визнана такою, що не відповідає основам Мінських домовленостей.