UA / RU
Підтримати ZN.ua

Майже 50% українців "дуже сумніваються" в голосуванні на виборах через "Дію". Чому?

Щоправда, тема голосування через платформу широко обговорюється лише у вузьких колах.Та й за "Дію" влада ще не починала по-справжньому боротися. 

Із формою голосування на майбутніх парламентських виборах не все так просто. Згідно зі світовим досвідом і голосування поштою (невипадково свій експеримент нині проводить ОПОРА), і голосування через електронні платформи збільшують ризик фальсифікацій. Про це у статті "Війна і вибори. Яка перемога важливіша?" пише журналістка ZN.UA Інна Ведернікова. 

Консультації з міжнародними партнерами щодо організації виборів не припиняються. Профільний парламентський комітет активно вивчає досвід поствоєнних виборів Боснії і Хорватії,  розповідає авторка.  

Країни, які приймають українських біженців, зі свого боку готові допомогти з обладнанням додаткових ділянок для голосування. Той же президент ПАРЄ Тіні Кокс заявив, що організація підтримає й електронне голосування: "Це мають вирішувати українські політики". Однак остаточно питання, як голосуватиме Україна на парламентських виборах, ще не вирішене.

А що з приводу електронного голосування в додатку "Дія" думають майбутні виборці?

ZN.UA

Тема голосування через платформу широко обговорюється лише у вузьких колах, пише Ведернікова. У людей, які, по суті, вперше стикнулися з таким питанням, не було часу задуматися. Тому за всієї любові до сервісу й віддаючи належне голові Мінцифри Михайлу Федорову та його команді, які зробили багато корисного під час війни, лише 23,7% опитаних із розгону готові голосувати в "Дії".

"Недивно, що переважна більшість із них (73,6%) — це молодь від 18 до 39 років. 10,5% є прихильниками електронного голосування, тому що так "можуть проголосувати всі переміщені особи". 4,4%, розмірковуючи на цю тему, згадали про права жителів окупованих територій, яким "Дія" також може дати можливість висловити свою думку", - йдеться в статті. 

Ну, а майже 50% опитаних дуже сумніваються в цій формі голосування. Причин кілька. Так, 20,9% не вірять у прозорість підрахунку результатів виборів. 14,7% — вважають, що вибори в "Дії" порушують їхнє конституційне право на таємне голосування. Майже стільки ж опитаних (14,9%) не зареєстровані в додатку. В основному це люди 50+, зазначає авторка.

"Якщо ж сюди приплюсувати навіть половину тих, кому виявилося важко відповісти на це запитання (10,9 %), узагалі сумно…, - зазначає авторка. - Однак не варто забувати, що за "Дію" влада ще не починала по-справжньому боротися. І ми отримали оцінку ставлення до якогось зародкового стану проєкту, який Банкова за потреби легко підніме на прапор".

ZN.UA

Читайте також: "СпівДія" — сайт майбутньої партії Блоку Зеленського: на кого ставитиме президент під час виборів

Більше матеріалів Інни Ведернікової читайте за посиланням.