UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лутковська теж не побачила правових підстав для лікування Тимошенко за кордоном

Лутковська не бачить можливості посприяти наданню Тимошенко права лікування за кордоном. Політичну складову в її діяльності омбудсмен спростувала.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська заявляє про відсутність правових підстав для лікування екс-прем'єра Юлії Тимошенко за кордоном. Про це вона заявила в інтерв'ю газеті "День".

"Що стосується справи Тимошенко і її лікування за кордоном, то правових підстав я поки не бачу. Тому вплинути на цей процес не бачу ніякої можливості", - сказала омбудсмен.

Вона також додала, політична складова в її діяльності та офісу омбудсмена на сьогоднішній день відсутня як така.

Раніше міністр закордонних справ України Леонід Кожара також заявив, що міжнародне і національне законодавства не передбачають можливості лікування Тимошенко за кордоном. За його словами, чинний договір про правову допомогу і угоди в рамках Ради Європи прямо не регулюють цих питань, а для того, щоб це стало можливим, повинна існувати відповідна правова база.

Разом з тим, адвокат колишнього українського прем'єра Микола Сірий вважає, що для лікування його підзахисної в Німеччині достатньо виконання двох умов. Мова йде про бажання лікуватися самої Тимошенко і домовленості між урядами України та Німеччини.

Захисники Юлії Тимошенко повідомили про погіршення стану її здоров'я після процедур 14 червня. За словами Євгенії Тимошенко, її мати постійно знаходиться у ліжку, не може самостійно пересуватися і через сильний біль приймає знеболюючі. 1 липня вона, посилаючись на рекомендації німецьких лікарів, заявила, що її матері необхідна термінова операція.

19 червня президент Віктор Янукович під час зустрічі з лідерами парламентських фракцій, у тому числі з лідером фракції "Батьківщина" Арсенієм Яценюком, дав зрозуміти, що не виключає можливості відпустити Тимошенко на лікування за кордон.

В Євросоюзі неодноразово висловлювали свою готовність прийняти лідера української опозиції, яка зараз відбуває семирічний тюремний термін, для проведення курсу лікування. !zn

Читайте також:

Адвокат Тимошенко назвав дві умови, яких достатньо для лікування екс-прем'єра за кордоном

Кожара побоюється, що всі 200 тис. ув'язнених поїдуть лікуватися у Німеччину слідом за Тимошенко

Луценко упевнений, що звільнення Тимошенко вигідне в першу чергу Януковичу

Лікування Тимошенко за кордоном не передбачено законодавством