UA / RU
Підтримати ZN.ua

Луценко запропонував викликати Ситника і Холодницкого з США для звіту перед Радою

Генпрокурор також попросив депутатів відкласти заслуховування його доповіді до повернення керівників антикорупційних органів.

Генпрокурор Юрій Луценко пропонує голові Верховної Ради Андрію Парубію надіслати керівникам Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Артему Ситнику та Назару Холодницкому телеграму з проханням приїхати з США до України на засідання парламенту.

Про це він сказав з трибуни парламенту на вечірньому пленарному засіданні Ради у вівторок, 5 грудня.

"Я прошу головуючого направити телеграму керівництву НАБУ і САП, які знаходяться у Вашингтоні і виконують важливу державну місію ... я думаю Національне антикорупційне бюро вже за два дні могло б відзвітувати про направлення до бюджету 26 тисяч грн. І може повернутися в Київ, щоб стати на трибуну Верховної Ради і дати звіт про законність чи незаконність певних дій", - сказав Луценко.

Він також попросив відкласти заслуховування його доповіді до повернення керівників антикорупційних органів.

Зазначимо, що народні депутати у вівторок проголосували за запрошення на пленарне засідання керівництва правоохоронних органів України - генпрокурора Юрія Луценка, його заступника - голову САП Назара Холодницкого, директора НАБУ Артема Ситника і главу СБУ Василя Грицака.

Пізніше Парубій поінформував, що планується заслухати силовиків о 16:00 на вечірньому пленарному засіданні у вівторок. Він також зазначив, що першим виступить Луценко.

Як повідомлялося раніше, 4-6 грудня у Вашингтоні проходить Глобальний форум з повернення активів, у якому беруть участь, зокрема, Ситник і Холодницький.

Як відомо, Юрій Луценко скасував запланований візит у Вашингтон, де проходить Глобальний форум з повернення активів. Форум організовано за підтримки ООН і Світового банку і зосереджений, в тому числі, на темі допомоги Україні.

Як повідомила журналіст Наталія Седлецька, держави-учасники Форуму представлені генеральними прокурорами і міністрами юстиції. За її словами, замість генпрокурора у роботі Форуму повинен був взяти участь його заступник Євген Єнін, але його візит перенесли на день нібито через невідкриту вчасно візу. Ще один заступник Луценка – Дмитро Сторожук – також не прилетів до США.

Нагадаємо, що 29 листопада Державна міграційна служба повідомила про те, що СБУ затримала агента НАБУ при спробі підкупу заступника голови ДМС Діни Пімахової. У відомстві уточнили, що син колишнього депутата від "Партії регіонів" Юрія Боярського пропонував посадовій особі 15 тисяч доларів нібито за легалізацію іноземців в Україні.

Як повідомляло DT.UA, НАБУ більше півроку документувало діяльність Пімахової, яка перебувала в оперативній розробці того ж підрозділу детективів, що вів слідство стосовно народного депутата Борислава Розенблата – фігуранта резонансної "бурштинової справи".

Пізніше в НАБУ заявили про те, що Генеральна прокуратура і Служба безпеки незаконно втрутилися та зірвали спецоперацію бюро, спрямовану на виявлення учасників організованого злочинного угруповання у Державній міграційній службі.

У свою чергу генпрокурор Юрій Луценко заявив, що вважає звинувачення на адресу детектива НАБУ цілком обгрунтованим.

Пізніше НАБУ опублікувало фрагменти розсекречених аудіо- і відеоматеріалів, отриманих під час проведення негласних слідчих дій у рамках спецоперації, які доводять, що чиновниця ДМС дійсно могла бути причетною до корупційних схем.

ГПУ, в свою чергу, оприлюднила інформацію про ряд співробітників НАБУ, в тому числі, розсекретила агентів, які працювали під прикриттям.