UA / RU
Підтримати ZN.ua

Луценко вибачився перед адвокатом Трампа за заяви Лещенка

За словами генпрокурора, Джуліані раніше дзвонив йому і сказав, що це "не питання Джуліані-Лещенко, а питання Україна-США".

Генеральний прокурор Юрій Луценко вибачився за заяви депутата Сергія Лещенка перед адвокатом президента США Рудольфом Джуліані. На брифінгу в Києві він сказав, що розраховує на швидкий візит адвоката Дональда Трампа в Україну.

"Я б хотів принести вибачення пану Джуліані за ті оцінки, які допускає Лещенко публічно, а особливо не публічно щодо пана Джуліані... Я дуже розраховую, що пан Джуліані незабаром буде в Україні і зустрічатиметься з тими посадовими особами, з якими вважатиме за потрібне. Якщо потрібно, то й зі мною", - заявив глава ГПУ.

На думку Луценка, заяви Лещенка не можуть впливати на міждержавні відносини. Також генпрокурор стверджує, що наступного ранку після скасування візиту Джуліані подзвонив йому і заявив, що це "не питання Джуліані-Лещенко, а питання Україна-США".

Генеральний прокурор додав, що не може розкривати всіх подробиць, але "йдеться не про звичайне скасування візиту одного з юристів США".

Читайте також: ГПУ викличе Лещенко на допит і може вручити йому підозру — Луценко

Нагадаємо, що Джуліані скасував свій візит до Києва для зустрічі із новообраним президентом Володимиром Зеленським, заявивши, що може опинитися серед "людей, які є ворогами президента, а в деяких випадках і ворогами США". Він також висловив побоювання, що Зеленський "буде оточений ворогами президента США".

"Ворогом Трампа", за словами Джуліані, є Сергій Лещенко. Джуліані вважає, що він допоміг Демократичній партії США під час президентських виборів у 2016 році, надавши "чорну бухгалтерію" Партії регіонів, в якій фігурував Пол Манафорт.

У свою чергу Лещенко звинуватив генпрокурора Юрія Луценка в тому, що він втягнув Україну "у чужу війну": "Знаю одне - Луценко, по суті, втягнув Україну в чужу війну, зробивши нас розмінною монетою за столом між Трампом і Байденом, а зробив він це з однією метою - зберегти свою посаду генпрокурора".

Лещенко опублікував документ, який, за його словами, - частина з доповідної записки, яку люди Луценка передали Джуліані.