UA / RU
Підтримати ZN.ua

Луценко: Тимошенко - це термінатор, який потрібен, аби покінчити з системою

Екс-голова МВС озвучив революційну програму, яку, на його думку, має втілити в життя новий український уряд.

Лідер громадського руху "Третя українська республіка" Юрій Луценко вважає, що екс-прем'єр Юлія Тимошенко - "сильний лідер, якого потребує країна". Про це він заявив в інтерв'ю Le Monde.

"Вона не ідеальна, і суспільство пам'ятає її помилки. Але вона - той самий термінатор, який потрібен, щоб покінчити з системою, - стверджує Луценко. - Політика - це театр, де більшість акторів грають для спонсорів. Юля грає для публіки. Вона як ніхто інший розуміє, чого хочуть люди. Зараз вона поїде лікуватися до Німеччини, потім буде готуватися до передвиборчої кампанії. Я залишаюся її другом і союзником".

Луценко вже встиг поспілкуватися з Тимошенко. "Вона не просто дуже хвора, вона виснажена, - розповідає він. - Вона буквально не може ходити. На Майдані вона виступала у стані напівнепритомності. Вона навіть не пам'ятає, що говорила. Коли я поцілував її на сцені, вона мене не впізнала. І від неї пахло в'язницею - я добре знаю цей запах".

У цілому ж, вважає Луценко, в уряді повинні з'явитися обличчя з Майдану, тоді вулиця його визнає. "В кожному міністерстві має бути заступник міністра з громадянського суспільства, відповідальний за боротьбу з корупцією", - вважає він.

На думку Луценка, для того щоб "очистити" країну, комісія з люстрації не потрібна: вистачить трьох кримінальних розслідувань. По-перше, необхідно розслідувати узурпацію влади Віктором Януковичем (посилення президентських повноважень). По-друге, виявити, хто голосував за "нюрнберзькі закони" від 16 січня і хто втілив їх у життя. "Безсумнівно, це розслідування спричинить заборону на діяльність Компартії та Партії регіонів, які голосували за ці закони", - пророкує Луценко. Нарешті, має бути проведено розслідування побиття і вбивств, здійснених на Майдані. "Тільки з боку міліції в цьому були задіяні 200 тисяч осіб. Я не хочу, щоб всі вони опинилися за ґратами, але нехай їх судять і дадуть умовний термін, нехай конфіскують їхнє майно і заборонять їм займати громадські посади на термін від 5 до 10 років", - підкреслив політик.

Припливу "нової крові" в органи держбезпеки буде недостатньо, продовжує Луценко: "Щоб покінчити з системою НКВС, яка зветься міліцією, потрібна повна "трансплантація". Це каральні органи, а необхідно створити державну і муніципальну поліцію зі своїми правами і обов'язками".

"Потрібно завершити українсько-українську війну, - закликає колишній міністр внутрішніх справ. - У нас у всіх різна місцева ідентичність. Якщо в Одесі хочуть спорудити пам'ятник на честь Катерини II, що неприпустимо на Заході, нехай ставлять. Це їхнє право. Але в Західній Україні, особливо в моїй рідній Рівненщині, ми вважаємо героєм Романа Шухевича".

Що стосується Януковича, то він більше нікому не потрібен, в тому числі і за кордоном. "Я б хотів, щоб його заарештували і потім судили за кордоном. Якщо судити його в Україні, це сприймуть як акт політичної помсти", - вважає Луценко.

"Час конфронтації з Кремлем минув, ніхто не хоче її продовжувати, - відповідає екс-міністр на питання про небезпеку з боку Росії. - Ми завоювали право самостійно визначати свою долю. Але сусідів не обирають. Мені завжди здавалася доречною фраза Мілоша: треба товаришувати з росіянами, але не з Кремлем".

"Наше одвічне покликання - здійснювати транзит між Європою і Росією, таку ж роль відіграє Польща та країни Балтії. Не треба питати парижанина, якому берегу Сени він віддає перевагу", - пояснив Луценко. !zn