UA / RU
Підтримати ZN.ua

Луценко повідомив, як поділять гроші Лазаренка

Україні відійде лише частина конфіскованих у Лазаренка грошей.

Генпрокурор України Юрій Луценко повідомив, що в жовтні екс-прем'єр-міністр України Павло Лазаренко (1996-1997 рр.) озвучить умови укладення угоди зі слідством, за результатами якої вдасться поділити 220 мільйонів доларів заарештованих коштів. Частина цих коштів відійде Україні, а друга частина - піде іншим п'яти країнам, на рахунках яких зберігалися гроші. Також деяка сума буде витрачена на оплату технічних витрат, а також на виплати експертам і суддям США.

"Лазаренко до другої половини жовтня повинен дати відповідь американській владі про готовність укласти угоду зі слідством", - сказав він.

За словами Луценка, однією з умов отримання коштів є закриття всіх справ проти Лазаренка в Україні, строки давності за якими минули.

"Як тільки Лазаренко скаже "так", Україна та Америка зустрінуться і приймуть рішення щодо погодження розподілу. Після цього нам доведеться підписати якісь документи, якими ми знімемо українські арешти. Зараз арешти на активах лежать американські та українські", - пояснив генпрокурор.

Зазначимо, Павло Лазаренко був прем'єр-міністром України в 1996-1997 роках. Після конфлікту з президентом Леонідом Кучмою і з початком кримінального переслідування заявив про відхід в опозицію і незабаром втік за кордон. У 1999 році його затримали у США при спробі перетнути кордон за підробленим панамським паспортом. Лазаренко звинуватили у відмиванні грошей, отриманих незаконним шляхом. У 2006 року американський суд засудив його до дев'яти років тюремного ув'язнення та 10 мільйонів доларів штрафу. Через шість років Лазаренко вийшов на свободу.