UA / RU
Підтримати ZN.ua

Луценко підтвердив, що не зможе керувати САП у разі відставки Холодницького

Однак НАБУ не зможе працювати без антикорупційної прокуратури, тому виходом із ситуації можуть стати зміни у відповідних законах, зазначив генпрокурор.

Генеральний прокурор не може виконувати функції керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), заявив Юрій Луценко в інтерв'ю "Цензор.НЕТ".

Генпрокурор прокоментував версію про те, що скандал із керівником САП Назаром Холодницьким і Національним антикорупційним бюро (НАБУ) пов'язаний з наміром очільника Генпрокуратури монополізувати ресурси по боротьбі з корупцією.

"Давайте я покажу вам юридичний документ. Він свідчить про те, що генеральний прокурор не може виконувати функції керівника САП... Єдина функція, яку я теоретично можу здійснювати, - це підписувати рішення про зміну прокурора або складу групи прокурорів САП. Але при цьому для мене є імперативною, тобто обов'язковою, заборона на те, щоб знати матеріали їхніх справ або давати вказівки у справі, розглядати скарги слідчих на прокурора", - зазначив Луценко.

Він підкреслив, що генпрокурор в принципі не може керувати САП у разі зняття або відставки Холодницького.

У той же час Луценко додав, що НАБУ не зможе працювати без антикорупційної прокуратури, а виходом із ситуації можуть стати зміни у відповідних законах.

Нагадаємо, що 4 квітня НАБУ оприлюднило фрагменти розсекречених матеріалів негласних слідчих дій стосовно керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького.

3 квітня Холодницький прийшов на допит до ГПУ, але від участі у слідчих діях відмовився, вимагаючи змінити підслідність справи, фігурантом якої він є. Голова САП уточнив, що Департамент розслідувань особливо важливих злочинів у сфері економіки зареєстрував кримінальне провадження за ст. 368 (прийняття пропозиції або одержання неправомірної вигоди посадовою особою) Кримінального кодексу. Холодницький заперечує свою причетність до якихось злочинів.

Генпрокурор Юрій Луценко доручив розслідування справи Генеральній інспекції ГПУ.

Про причини антикорупційного розслідування САП і його проміжні результати читайте у інтерв'ю Юлії Мостової з директором НАБУ Артемом Ситником "Директор НАБУ Артем Ситник: "Ризик збереження Холодницького на посаді перевищує всі інші ризики" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".