UA / RU
Підтримати ZN.ua

Литва шукає для України системи ППО малої дальності – Науседа

Президент Литви зазначив, що сподівається на позитивний результат.

Литва шукає можливості закупити для України системи протиповітряної оборони малої дальності та інвестувати у виробництво ракет-дронів «Паляниця», повідомив президент Литви Гітанас Науседа під час спільної  прес-конференції з президентом України Володимиром Зеленським у Києві 12 вересня.

«Ми вивчаємо можливість набуття ЗРК малої дальності. Сподіваюся, що протягом 2-3 тижнів ми матимемо позитивний результат і зможемо якнайшвидше передати ці системи українцям», - сказав він.

Він додав, що Литва закликає своїх союзників негайно перекинути Україні ракети великої дальності, винищувачі та системи протиповітряної оборони, а також підтримує зусилля щодо збільшення поставок боєприпасів в Україну, зміцнення протиповітряної оборони та виступає за дозвіл Україні без обмежень наносити дальні удари по російських військових об'єктах.

Що ж стосується інвестицій у виробництво «Паляниці», то Литва запланувала інвестувати у проєкт 10 млн. євро.

Гітанас Науседа також підкреслив, що Литва розглядає боротьбу України за свободу як власну боротьбу, тому завжди буде поруч і допомагатиме українцям до перемоги.

Нагадаємо, Зеленський анонсував нові надходження в Україну сиcтем Patriot, які мають захистити промислові та економічні центри в країні. Президент зазначив, що вони надійдуть у вересні та жовтні.