UA / RU
Підтримати ZN.ua

Литва побоюється, що на Україну чекає доля Білорусі

Гроші, за словами президента Литви, "ніхто просто так не дає, тому тепер слід очікувати зниження конкурентоспроможності України, уповільнення темпів її демократизації та збільшення залежності від Кремля". На Україну, підкреслює Грібаускайте, "чекає доля Білорусі".

Європейський союз і Україна упродовж кількох років вели переговори про зближення. Багато хто вважає, що асоціація України з ЄС зірвалася через втручання президента РФ Володимира Путіна, проте президент Литви Даля Грібаускайте заявила в інтерв'ю німецькому виданню Die Zeit, що "причини провалу слід шукати не тільки у російському впливі". "Я вважаю, що призвели до провалу дії обох сторін, - сказала глава литовської держави. - Ми, наприклад, в минулому також зазнавали економічного і політичного тиску з боку Росії, але Литва встояла". Якщо рішення прийнято насправді, то ніщо не може змусити відмовитися від його реалізації, продовжує президент, тому, "відповідальність за те, в першу чергу, несе українське керівництво, яке не встояло перед цим тиском".

Що ж стосується Євросоюзу, продовжує Грібаускайте, то "він не був наївний, не можна говорити про те, що він недооцінив вплив Росії". "Цілком можливо, що український уряд в цій ситуації піддався на спокусу піти іншим шляхом, де кредити не прив'язано до конкретних умов зразок обов'язкових з точки зору ЄС і МВФ лібералізації економіки, боротьби з корупцією та відмови від селективної юстиції".

Але гроші "ніхто просто так не дає, тому тепер слід очікувати зниження конкурентоспроможності України, уповільнення темпів її демократизації і збільшення залежності від Кремля". На Україну, підкреслює Грібаускайте, "чекає доля Білорусі".

"Євросоюз вимагав від України проведення реформ, які б допомогли як країні, так і її народу". Без цих реформ, впевнена президент, Україна "не зможе впоратися з нинішньою кризою, але для подібних рішень необхідні мужність і політична воля". "Якщо ж подібні якості у керівництва відсутні, воно потрапляє у залежність від так званих друзів". Тобто, пояснює Die Zeit, у залежність від Путіна.

"Поведінка Росії щодо таких країн, як Україна, Молдова і Грузія, свідчить про те, що ця країна, як і раніше не гребує використовувати нецивілізовані методи, - сказала Грібаускайте. - Але дружні стосунки, досягнуті у подібний спосіб, не мають майбутнього".

Тим не менш, зауважує Грібаускайте, "ми не були здивовані поведінкою кремлівського керівництва". !zn

Читайте також:

Росія вважає асоціацію України з ЄС невигідною для Києва

Путін наполягає на вступі України до Митного союзу до 2015 року

Росія почала обгороджувати кордон з Україною колючим дротом

Президент Литви закликала східних партнерів ЄС прислухатися до голосу громадян