UA / RU
Підтримати ZN.ua

Літак з Китаю оплатив "Епіцентр", а Зеленський його зустрів через "гордість" – ОП

Без допомоги бізнесу державі було б складно організувати поставки з Піднебесної, запевняють в Офісі президента.

Доставку медичних товарів літаком "Мрія" оплатила компанія "Епіцентр", а частину засобів захисту вона передала в лікарні. У держави ж не було можливості зібрати таку велику кількість засобів захисту в одному місці для того, щоб забрати їх літаком "Мрія".

Про це в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV розповів заступник голови Офісу президента та секретар координаційної ради з протидії коронавирусу Кирило Тимошенко.

"Ми дізналися про те, що одна з приватних компаній, "Епіцентр", замовляє літак "Мрія" у державного підприємства "Антонов" і хоче привезти для себе комерційний вантаж. Але з тим, що вони везуть комерційний вантаж – це маски, окуляри, костюми захисту – частина, фактично більше, ніж третина цього вантажу, вони передають у лікарні по всій країні. При таких умовах президентом було вирішено, що треба зустріти цей літак. Адже, по-перше, це наша гордість, а по-друге, частину цього вантажу передається для наших лікарів", - пояснив Тимошенко.

За словами заступника голови ОП, Зеленський, зустрічаючи літак, відразу зазначив, що частина вантажу є гуманітарною, частина піде в аптеки і магазини.

Заступник керівника ОП наголосив, що "Епіцентр" оплатив як літак, гроші за який йдуть державному підприємству, так і вантаж.

За словами Тимошенка, фонд ліквідації наслідків COVID-19 при президентові займався постачанням медичних вантажів трьох типів. Доставку перших двох типів оплачував сам фонд: це його власні закупівлі в інтересах лікарів, поліції тощо; а також закупівлі бізнесу, які передавалися на допомогу державі.

Третій вид поставок – комерційні. Різні аптеки, магазини тощо попросили допомогти організувати поставки з Китаю. Фонд "надав їм таку можливість", зокрема, з'єднавши з авіакомпаніями. Ці літаки приватні покупці оплачували самостійно.

Заступник керівника ОП каже, що допомагаючи бізнесу з поставками, держава змогло знизити ціну масок в аптеках і в магазинах.

Читайте також: Офіс генпрокурора обіцяє вивчити питання масок в "Епіцентрі"

Як повідомлялося, найбільший у світі літак Ан-225 "Мрія" 23 квітня привіз у Київ з Китаю медичні засоби для боротьби з коронавірусом - захисні маски, рукавиці, костюми. Літак зустрічав сам Володимир Зеленський, міністр інфраструктури Владислав Криклій, головний санітарний лікар Віктор Ляшко та інші чиновники.