UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лідери 16 держав підписали декларацію про недопущення на планеті жахів війни

Декларація підписана в день святкування 75-річчя висадки союзників у Нормандії.

Лідери країн, які воювали на Західному фронті під час Другої світової війни, підписали в середу, 5 червня, урочисту декларацію, в якій зобов'язалися в майбутньому "вирішувати міжнародні конфлікти мирним шляхом".

Глави держав і урядів підтвердили спільну відповідальність у забезпеченні того, щоб "неймовірний жах" війни більше не повторився.

"Протягом останніх 75 років наші народи боролися за мир в Європі і в усьому світі, за демократію, толерантність і верховенство закону. Сьогодні ми підтверджуємо нашу відданість цим спільним цінностям, тому що вони підтримують стабільність і процвітання наших країн і народів. Ми будемо разом як союзники і друзі захищати ці свободи щоразу, коли їм будуть загрожувати ", - підкреслюється в заяві.

Світові лідери, зокрема президент США Дональд Трамп, приєдналися до королеви Єлизавети II в Портсмуті, щоб відзначити 75-ту річницю висадки в так званий день Д. Висадка в Нормандії – також відома під назвою "День Д" – найбільша операція союзників антигітлерівської коаліції на західному фронті. Історики оцінюють, що в операції у червні 1944 року брали участь понад 150 тисяч солдатів США, Великобританії, Франції, Польщі та інших країн.

В англійському місті Портсмут пройшла пам'ятна церемонія з нагоди 75-ї річниці висадки союзників у Нормандії під час Другої світової війни. На захід приїхали глави п'ятнадцяти держав, які брали участь у боях проти нацистської Німеччини на західному фронті, повідомляє Радіо Свобода.

Великобританію на церемонії представляли королева Єлизавета II, її син, принц Уельський Чарльз і прем'єр-міністр Тереза Мей. Також на урочистостях були присутні президенти США і Франції Дональд Трамп і Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Урочистості у четвер, 6 червня, переносяться на узбережжя Франції. Очікується, що з цієї нагоди в Нормандію приїдуть понад 300 ветеранів війни.

У 2014 році у церемонії з нагоди 70-ї річниці висадки в Нормандії брав участь президент Росії Володимир Путін. У цьому році він не отримав запрошення.

Як відомо, понад 150 тисяч союзних військ рушили з Портсмута і околиць 6 червня 1944 року, щоб почати повітряний, морський і наземний бій за Нормандію, що в кінцевому рахунку призвело до звільнення Західної Європи від нацистів. У штурмі були задіяні майже 7 тисяч кораблів і десантних суден і 150 тисяч солдатів з 14 країн, у тому числі США, Великобританії, Франції, Канади та Австралії. Нормандська операція Overlord з висадки військ союзників на півночі Франції стала найбільшою військово-морськоюї десантною операцією в історії. Вона почалася 6 червня 1944 р. і тривала до 1 липня. Широкомасштабна військова кампанія відкрила Західний фронт в Європі і зіграла важливу роль у подальшому ході Другої світової війни. Найбільша наземна операція у військовій історії забрала життя майже 66 тисяч військовослужбовців, ще 18 тисяч пропали безвісти.