UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лещенко опублікував частину "записки, яку люди Луценка передавали Джуліані"

За словами депутата, документ він отримав від американських журналістів.

Депутат Сергій Лещенко заявив про те, що американські консервативні журналісти передали йому частину з доповідної записки, яку люди генпрокурора України Юрія Луценка передавали адвокату президента США Руді Джуліані. Документ опубліковано у блозі депутата на УП.

Згідно з даними в записці, як повідомляє Лещенко, у березні 2014 року через лобістські канали екс-міністр екології Микола Злочевський нібито запропонував держсекретареві США Джону Керрі і віце-президенту Джо Байдену розподілити прибутки в компанії "Буризма". Гроші нібито платили синові Байдена і близькому другу прийомного сина Керрі Девону Арчеру.

"Повторюся, все відбувається в березні 2014 року, коли тільки втік Янукович і сталася анексія Криму, а Злочевський, виявляється замість того, щоб сидіти в підпіллі, тому що у нього арештували гроші у Британії, він вийшов прямо на віце-президента США Байдена і держсекретаря Керрі. І, за традицією, запропонував дати хабара. А Байден з Керрі у цій легенді нібито погодилися", - зазначає Лещенко.

За версією Луценка, Злочевський регулярно платив їм ці хабарі, а Байден натомість постійно третирував президента України Петра Порошенка відставками генпрокурора. Кожен, кого пропонував Порошенко, нібито хотів посадити Злочевського, але Байден заважав, зазначає Лещенко.

"І тут настав 2017 рік і Байден зрозумів, що пора йти з Білого дому, тому що виграв Трамп. І в свою останню поїздку в Україну він вимагав – ні, не боротьби з корупцією, а від Порошенка гарантій, що ніхто не розслідуватиме "Буризму". А натомість Байден нібито пообіцяв... допомогти встановити контакти з адміністрацією Трампа. Тобто вам не здалося – демократ Байден збирався допомагати владі України співпрацювати зі своїми найлютішими ворогами республіканцями!", - пише Лещенко.

За його словами, правдивість фактів, викладених у записці, сумнівна, але генпрокурор вийшов на Джуліані – і нібито вони побудували таку конструкцію.

"Під цю ж гру Луценко підтягнув депутата Борислава Розенблата, який перебуває на гачку кримінальної справи – і який подав позов до адміністративного суду Києва про встановлення факту втручання в американські вибори. Потрібне рішення він отримав у грудні 2018 року, хоча до цього позов майже півтора року лежав без особливої активності в суді... Саме на підставі цього рішення суду у вуха Джуліані його українськими друзями з прокуратури була вкладена неправдива інформація про моє засудження", - зазначає депутат.

Він додає, що також "Луценко дезінформував Джуліані про те, що "чорна бухгалтерія" Партії регіонів, в якій фігурує колишній глава передвиборного штабу Трампа Пол Манафорт, є фальшивим документом".

"... правдивість документу довели самі підлеглі Луценка, замовивши експертизи підписів, провівши допити і зіставивши перекази грошей із записами в книзі – у результаті низці осіб були висунуті підозри... Крім того, справжність "чорної бухгалтерії" підтверджена і вироком американського суду у справі Манафорта", - йдеться у блозі Лещенка.

Депутат також підкреслив, що справу Злочевського закривав Луценко і навіть "пишався цим фактом – мовляв, замість переслідування екс-міністра, вирішили всіх дохлих собак повісити на його бухгалтера, яка пішла на угоду зі слідством і заплатила штраф".

Нагадаємо, що Джуліані скасував свій візит до Києва для зустрічі із новообраним президентом Володимиром Зеленським, заявивши, що може опинитися серед "людей, які є ворогами президента, а в деяких випадках і ворогами США". Він також висловив побоювання, що Зеленський "буде оточений ворогами президента США".

"Ворогом Трампа", за словами Джуліані, є Сергій Лещенко. Джуліані вважає, що він допоміг Демократичній партії США під час президентських виборів у 2016 році, надавши "чорну бухгалтерію" Партії регіонів, в якій фігурував Манафорт.

У свою чергу Лещенко звинуватив генпрокурора Юрія Луценка в тому, що він втягнув Україну "у чужу війну": "Знаю одне - Луценко, по суті, втягнув Україну в чужу війну, зробивши нас розмінною монетою за столом між Трампом і Байденом, а зробив він це з однією метою - зберегти свою посаду генпрокурора".