UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лавров відповів Кулебі про зустріч у Нормандському форматі та знову звинуватив Україну

Кулеба говорив, що глави дипломатій Франції та Німеччини готові провести зустріч. І лише Лавров уникав її.

Після кількох заяв міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби про те, що його російський колега уникає зустрічей глав МЗС Нормандського формату, Сєргєй Лавров заявив, що Росія нібито “не уникає” зустрічі.

Лавров знову звинуватив Україну у небажанні виконувати домовленості саміту лідерів “норманді”, який відбувся у Парижі два роки тому.

"Росія не уникає зустрічей у нормандському форматі, тоді як Україна "пальцем не поворухнула" для виконання домовленостей Паризького саміту", - сказав Лавров в інтерв'ю російському пропагандистському телеканалу "Росія 24".

Він вважає, що для Росії не має значення сам факт зустрічі міністрів закордонних справ країн "нормандської четвірки".

Читайте також: Лавров звинуватив Україну у “спробах втягнути” Росію у війну на Донбасі, яку розв'язав Кремль

12 жовтня президент Володимир Зеленський провів переговори в форматі відеоконференції з президентом Франції і канцлером Німеччини щодо мирного врегулювання ситуації в Донбасі і підготовці до проведення чергового саміту "нормандської четвірки". Лідери трьох держав обговорили теми, які можуть бути розглянуті на саміті лідерів країн Нормандського формату. 

Після розмови із Зеленським, Макрон і Меркель обговорили з президентом РФ прогрес у виконанні зобов'язань, взятих на себе під час Паризького саміту в грудні 2019 року, і погодилися з необхідністю детального обговорення стану їх виконання під час наступної зустрічі.

Своєю чергою російські ЗМІ з посиланням на джерела в Кремлі пишуть, що саміт голів «нормандської четвірки» не встигнуть провести до звільнення з посади Ангели Меркель, а сам саміт взагалі замінять на зустріч міністрів закордонних справ.