UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лавринович "здав" послам авторів спірних положень законопроекту про вибори до Ради

Міністр юстиції Олександр Лавринович заявив, що роботу над текстом законопроекту «Про вибори народних депутатів України» на даному етапі завершено і розповів про авторів тих положень, які викликають найбільшу критику в суспільстві.

Про це повідомляє прес-служба Кабінету міністрів.

О. Лавринович, який очолює робочу групу при президенті України з питань удосконалення законодавства про вибори, на зустрічі з Послами країн Європейського Союзу, США та Канади заявив, що даний проект - спільний продукт влади, опозиції, вчених, неурядових організацій і представників міжнародних організацій.
Зокрема, міністр зупинився на положеннях законопроекту, які викликають найбільшу критику в суспільстві.
Так, повідомив він, положення законопроекту про преференції парламентським фракціям при формуванні виборчих комісій, були внесені в законопроект за пропозицією представника від ЦВК Андрія Магери та директора Інституту держави і права ім. Корецького Юрія Шемшученка.
Скасування у виборчих бюлетенях позиції «проти всіх», за словами О. Лавриновича, була ініційована міністром юстиції, представниками блоку НУНС та Національною юридичною академією ім. Ярослава Мудрого.
Положення про скасування реєстрації кандидатів у народні депутати було внесено в законопроект в редакції представників Венеціанської комісії та ОБСЄ.
Положення законопроекту про самовисування громадян в одномандатних виборчих округах було зафіксовано за пропозицією представників блоків БЮТ і НУНС.
Положення про надання офіційним спостерігачам від виборчих організацій статусу суб'єктів виборчого процесу було внесено в законопроект за пропозицією представників блоку НУНС і громадянської мережі «Опора».
Введення обмежень щодо зміни членів виборчих комісій було запропоновано представником ОБСЄ, однак не знайшло одностайної підтримки у членів робочої групи. Водночас, президент України погодився з пропозицією ОБСЄ і запропонував внести цю позицію в майбутній закон.
При цьому в повідомленні прес-служби не говориться, чи торкався О. Лавринович норм законопроекту, що дозволяють позбавляти ліцензії або зупиняти вихід ЗМІ, а також голосувати вдома на підставі заяви виборця, без надання необхідної медичної довідки.
Олександр Лавринович поінформував дипломатів, що після перекладу тексту проект закону буде переданий на експертизу до Венеціанської комісії і провідної установи в галузі виборчого права - Міжнародного фонду виборчих систем (США).
Одночасно законопроект буде винесено на громадське обговорення.
Крім того, повідомив послам Міністр юстиції, планується опублікування для зіставлення первинного технічного тексту проекту і тексту законопроекту, доопрацьованого з урахуванням проведених обговорень та експертиз.