UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кваснєвський розповів про два можливі російські сценарії в Україні

Якою буде політика російського президента Володимира Путіна по відношенню до України, ніхто не може передбачити, вважає колишній президент Польщі.

Президент Республіки Польща (1995 - 2005), голова Наглядової Ради Ялтинської Європейської Стратегії Олександр Кваснєвський озвучив два можливих сценарії Росії в Україні під час саміту YES в суботу.

За словами Кваснєвського, росіянам важко відмовитися від думки, що вони не є "старшими братами" українців. "Для них – це природна ситуація", - пояснює мислення росіян колишній польський президент.

"Найгірший сценарій, коли Росія буде продовжувати свою агресивну політику. Ми не можемо виключати таких цілей, як бажання підпорядкувати всю країну", - назвав перший сценарій розвитку подій Кваснєвський.

До цього повинні бути готові і Україна, і Захід, вважає польський політик.

Другий сценарій – куди більш оптимістичний. "Другий сценарій: Росія готова пом'якшити свою позицію у зв'язку з обставинами, які[ не чекав Путін. Він недооцінив реакцію українського народу, що вони (українці – ред.) готові захищати, боротися і є народом з власною ідентичністю. Крім того, перша реакція була несподіваною, і реакція світу теж була несподіваною", - говорить Кваснєвський.

За його словами, насправді, ніхто з політиків не знає, якою буде політика Путіна. "Ця політика непередбачена", - говорить він.

Тетяна Силіна у статті для DT.UA констатує, що незважаючи на те, щоз усіх боків нам твердять, що Мінськ - "наше все", мінський процес зайшов у глухий кут.

Оскільки Москва, очевидно, виконувати Мінські угоди не планує, а Європа не знає, що їй робити далі, і ситуація, як і раніше, у глухому куті, то що ж відбувається? Правильно, європейські партнери знову починають стимулювати Київ - щоб він не тільки виконав, а й перевиконав Мінські угоди.

За інформацією DT.UA, наші "нормандські" партнери чітко дають зрозуміти: їм хотілося б, аби закон "Про особливий порядок…" почав діяти (хоча б частково) вже тепер, до проведення місцевих виборів на окупованих територіях.

Докладніше читайте в статті Мінська халабуда Тетяни Силіної у статті для тижневика "Дзеркало тижня. Україна".