UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кузьміна теж допитають у рамках ініційованої ним справи про «держпереворот» - прокурор

За словами Донського, прокуратура і ДБР не могли проігнорувати заяву, хоча вона і не містить конкретних даних про злочині.

Внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань і зареєструвати кримінальне провадження про «державний переворот» за заявою члена парламентської фракції проросійської «Опозиційною платформи - За життя» Рената Кузьміна Офіс генпрокурора зобов'язав суд. У рамках справи допитають не лише учасників Революції Гідності, вказаних в заяві, а й самого заявника, повідомили в Офісі генпрокурора.

«Згідно з чинним законодавством, будь-яка заява вноситься до Єдиного реєстру досудових розслідувань без перевірки. Вважаю, що заява Кузьміна не містить конкретних даних про вчинення будь-якого злочину. У зв'язку з цим ми відмовили йому у внесенні відомостей про злочин до ЄРДР. Однак заявник звернувся до суду і оскаржив невнесення відомостей в ЄРДР, суд зобов'язав ОГП почати досудове розслідування», - розповів прокурор Олексій Донський у коментарі «Українській правді» увечорі в четвер, 19 листопада.

Він також пояснив, що, так як в заяві Кузьміна немає конкретних даних про злочин, його самого також викличуть на допит, щоб він цю інформацію надав. Швидше за все, йому поставлять низку стандартних запитань.

Читайте також: Претензії правоохоронців до директора Музею Майдану доречніше скерувати Офісу Венедіктової – журналіст

19 листопада стало відомо, що народного депутата Андрія Парубія, а також інших активних учасників євромайдан Олександра Турчинова, Сергія Пашинського, Тетяну Чорновол, Арсенія Яценюка, Віталія Кличка викликали на допит до ДБР в рамках справи про «державний переворот». Допит заплановано на 16:00 понеділка, 23 листопада.

Заяву про «злочин» написав колишній заступник генпрокурора Віктора Пшонки Ренат Кузьмін, якого в 2019 році обрали народним депутатом за списком проросійської «Опозиційною платформи - За життя». З 2014 року Кузьмін переховувався від слідства в окупованому Криму.

У вересні він через суд зобов'язав правоохоронців відкрити справу за його заявою.