UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кузьмін заявив, що з 1995 року Тимошенко фігурувала у 24-х кримінальних справах

Перші кримінальні справи проти екс-прем'єра стосувалися контрабанди грошей і газу. За словами Кузьміна, деякі з них було порушено російською митницею.

З 1995 року екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко була фігурантом безлічі кримінальних справ, у тому числі і в Росії. Про це заявив заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін.

"Ми маємо цілий букет - 24 кримінальні справи", - сказав він.

При цьому він додав, що перші кримінальні справи проти Тимошенко стосувалися контрабанди грошей і газу, деякі з них було порушено російською митницею.

Також Кузьмін розповів, що частину зі згаданих справ проти екс-прем'єра закрито, зокрема, справи про контрабанду валюти, оскільки парламент раніше декриміналізовує ці статті. Однак інші справи, за словами заступника генпрокурора, досі знаходяться у провадженні. "Частина вже готова для направлення до суду", - додав він.

У той же час він поінформував, що проти колишнього соратника Тимошенко, Павла Лазаренка за аналогічний період було порушено 32 справи. "Слідство має намір надати докази, що частину цих злочинів вони здійснювали разом", - сказав він.

Раніше перший заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін заявляв, що не має конфліктів з партією ВО "Батьківщина" та екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко не є його ворогом.

Нагадаємо, 11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва засудив Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією у 2009 році. Вона відбуває покарання у Качанівській виправній колонії у Харкові з кінця грудня 2011 року, однак із квітня 2012 року проходить курс лікування у Центральній клінічній лікарні "Укрзалізниці" №5. Тактику і медикаментозне лікування екс-прем'єра визначають німецькі лікарі з клініки "Шаріте" (Берлін).

У січні 2013 році Генеральна прокуратура вручила Юлії Тимошенко офіційне повідомлення про те, що її спільно з Павлом Лазаренком підозрюють в організації вбивства Щербаня.

За версією слідства, Тимошенко і Лазаренко замовили вбивство Щербаня угруповання кілерів через неможливість поділити ринок газу у Донецькій області.

Сама Тимошенко заявила, що президент Віктор Янукович намагається списати на неї свої злочини, щоб не допустити до президентських виборів 2015 року. !zn

Читайте також:

ЄС дав Україні ще місяць на вирішення проблеми Тимошенко

ГПУ: Тимошенко була причетна до банди донецьких кілерів, на рахунку яких 25 вбивств

Оприлюднені подробиці звинувачення Тимошенко у вбивстві Щербаня