UA / RU
Підтримати ZN.ua

Курська операція: політична перемога Києва, але зі складнощами ‒ Foreign Policy

Зокрема операція у Курській області може дати Києву додаткові аргументи у переговорах із Москвою.

Наступ Збройних сил України у Курській області приніс Києву значну політичну перемогу, незалежно від подальших дій – утримання позицій чи можливого виведення військ. Операція стала викриттям ядерних погроз Росії та продемонструвала, що заявлені "червоні лінії" Владіміра Путіна можуть бути проігноровані.

Про це йдеться в аналітичному матеріалі Foreign Policy.

Читайте також: Путін заплутується у власних дискредитованих «червоних лініях» – Atlantic Council

Президент України Володимир Зеленський очікував, що наступ допоможе прискорити прийняття рішення щодо дозволу використовувати крилаті ракети західного виробництва для ударів по військових цілях у глибині Росії. Однак адміністрація Білого дому залишилася непохитною у своїй позиції, відмовляючись надавати Україні такі можливості. Водночас зростання українського арсеналу засобів дальньої дії продовжує завдавати значних ударів по російському тилу, посилюючи тиск на Кремль.

Крім того, метою операції було відволікання російських ресурсів від східної частини Донецької області, де російські сили вже тривалий час ведуть наступ. Попри значні втрати, російські війська продовжують поступово просуватися, піддаючи українську оборону нещадним атакам, що нагадують справжню "м'ясорубку".

Читайте також: Кремль не зацікавлений у переговорах, Росія прагне капітуляції України – ISW

Однак, вторгнення в Курську область може допомогти досягти довгострокових стратегічних цілей України. Якщо ЗСУ вдасться утримати позиції на російській території, Москва не зможе оголосити перемогу. Це може зіграти важливу роль у можливому заморожуванні конфлікту.

На Заході зростає думка про необхідність переговорів між Україною та Росією, однак жодна зі сторін поки що не робить реальних кроків для формування умов мирної угоди, яка б одночасно задовольнила Київ і Москву. Окупація Курської області, як вважається, може стати для Києва важливим елементом у цих переговорах. Українська сторона, як зазначається, могла б обміняти російську територію на окуповані Росією українські регіони.

Читайте також: Україна змінює цілі війни і неохоче готується до переговорів – FT

Попри те, що більшість українців все ще виступають проти будь-яких територіальних поступок, число тих, хто підтримує компроміси задля завершення війни, поступово зростає. Однак, навіть за такого сценарію, йдеться лише про можливі обміни територіями, а не про капітуляцію.

"Український наступ у Курській області продовжує залишатися під загрозою. Однак, навіть у разі невдачі, цей прецедент може зіграти вирішальну роль у майбутньому завершенні війни на користь Києва", – підсумовує Foreign Policy.

Читайте також: Курська операція підняла моральний дух українців, але опустила їхні шанси на перемогу – західні аналітики

Нагадаємо, за інформацією американського Інституту вивчення війни, ЗСУ нещодавно просунулися в межах основного українського виступу в Курській області Росії.