UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кулебу звільнили, тому що він бісив Єрмака — Politico

Це свідчить про те, що оточення президента продовжує викидати тих, хто готовий ставити питання та кидати виклики. 

Колишнього міністра закордонних справ Дмитра Кулебу звільнили через те, що він дратував очільника офісу президента Андрія Єрмака, який хотів отримати більший контроль над міністерством, повідомляє Politico. Там це звільнення назвали прикладом того, як оточення президента Володимира Зеленського викидає людей, які готові ставити питання та кидати виклики. 

Звільнення колишнього головкома Валерія Залужного — теж про це, наголошує ЗМІ. Він конфліктував із Зеленським щодо стратегії війни та необхідності мобілізації більшої кількості людей. До того ж він мав високий рейтинг, що не подобалося "пильній і ревнивій президентській адміністрації".

Щодо Кулеби, то західні лідери захоплювалися ним, тож його звільнення викликало занепокоєння. 

"У вас була одна з найскладніших робіт у світі, я дякую вам за вашу надзвичайну професійну та особисту відданість", — так відреагувала на цю кадрову зміну колишній прем'єр-міністр Естонії та нинішній кандидат на посаду глави зовнішньополітичного відомства ЄС Кая Каллас. 

Читайте також: Зеленського попросили оцінити результативність Шурми, Татарова та Єрмака. Він розізлився

Politico наголошує, що більшість українців вважають вплив ОП на державу, правоохоронні органи, суди, антикорупційні органи, а також ВРУ надмірним. 

"Захисники Зеленського кажуть, що війна вимагає твердої руки, і немає часу на демократичні тонкощі, коли триває боротьба з російським автократом, який хоче знищити Україну і не вірить, що вона повинна існувати як держава", — наголошує ЗМІ, додаючи, що критики президента тим часом занепокоєні, що згодом Україні потрібно буде розплачуватися за пострадянську ментальність командно-адміністративної системи.

Паралельно з цим популярність Зеленського падає. Проте українці вдячні президентові "за його перші щоденні повідомлення у воєнний час, які згуртували націю так само, як запальні парламентські промови Черчилля, які зміцнили британський опір". 

Читайте також: Тандем з Єрмаком дозволяє Зеленському не користуватися інституціями, а делегувати це іншій людині — політолог

У квітні голова ОП Єрмак потрапив у перелік сотні найвпливовіших лідерів світу за версією журналу Time, оминувши й свого прямого керівника. А вже у травні у виданні The Washington Post вийшов матеріал, в якому його назвали найвпливовішим керівником адміністрації президента України в історії. Там йшлося про те, що умови воєнного стану сконцентрували "виняткову владу" в офісі президента. Як наслідок, Єрмака практично не відрізнити від глави держави. Тим часом сам Зеленський вважає його хорошим менеджером, який виконує все, що каже гарант.