UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кулеба заявив, що Україні вдалося "зупинити лавину", яка утворилася після рішення КС

Міжнародні партнери оцінили те, з якою серйозністю уряд та президент підійшли до вирішення цієї кризи. 

Через рішення Конституційного суду щодо скасування низки антикорупційних норм Україна була на межі системних проблем, проте "цю лавину" вдалося зупинити. Про це під час останнього брифінгу розповів очільник МЗС Дмитро Кулеба. 

Він зауважив, що міжнародні партнери оцінили те, з якою серйозністю уряд та президент підійшли до вирішення цієї кризи. 

"Ми були на межі системних проблем, породжених одним рішенням КС. Ця лавину вдалося зупинити - вона не зійшла", - сказав Кулеба.

Кулеба сподівається, що депутати все ж проголосують за рішення, яке дозволить вийти з кризи. 

"Якщо парламент не прийме ці рішення - у нас буде дуже фундаментальний криза довіри з міжнародними партнерами", - заявив він.

Читайте також: Відкрите небо з ЄС може запрацювати в 2021 році - Кулеба

Верховна Рада України розгляне законопроект про відновлення електронного декларування та кримінальної відповідальності за недостовірне декларування на наступному пленарному тижні разом з пакетом законопроектів, прийняття яких необхідно для конституційної кризи.

Водночас президент Володимир Зеленський наполягає на ухваленні законопроєкту про розпуск КСУ. Президент пригрозив депутатам розпуском, якщо вони не розберуться з КСУ.

Відзначимо, що ст. 90 Конституції наділяє президента правом дострокового припинення повноважень Верховної Ради виключно в трьох випадках:

Комітет ВР з питань антикорупційної політики на засіданні 3 листопада підтримав законопроєкт № 4304 , поданий спікером ВРУ Дмитром Разумковим і групою депутатів. Законопроєкт передбачає відновлення е-декларування без розпуску суддів КСУ.

Детальніше про мотиви і наслідки скандального рішення КСУ читайте в статті Олександра Лєменова «Антикорупційний постріл в ногу Зеленського» в ZN.UA.