UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кулеба озвучив три очікування України від формату «Східного партнерства»

Кулеба закликав ЄС визнати Асоційоване тріо України, Грузії та Молдови.

Глава МЗС Дмитро Кулеба озвучив три очікування України від формату «Східного партнерства» – спільних зусиль із Молдовою та Грузією щодо інтеграції до Євросоюзу. Про це Кулеба повідомив на сьогоднішньому з'їзді глав МЗС країн ЄС та «Асоціативного тріо» у Брюсселі:

«Ми хочемо, по-перше, щоб Євросоюз чітко задекларував свою амбіцію щодо розвитку відносин із учасниками «Східного партнерства», тобто куди ми рухаємось. Друге: щоб Європейський Союз визнав «Асоційоване тріо» України, Грузії та Молдови та повноцінне застосування до цих країн принципу «більше, ніж більше».

Третє, і, напевно, з погляду стратегії, найголовніше: ми хочемо, щоб країни Європейського Союзу не дивилися на нас, Україну, Молдову та Грузію, і на розвиток відносин з нами через призму їхнього бачення Росії та російської політики. Ми – три самодостатні країни, які мають чіткі амбіції та чіткі зобов'язання з ЄС, і наші відносини цінні власними силами. На саміті у грудні ми представимо стратегічне бачення подальшої взаємодії з ЄС на основі принципу диференціації: хто робить і прагне більше, має отримувати більше», – заявив Кулеба, передає прес-служба МЗС.

Читайте також: Кулеба: «Україна робить все можливе щодо посилення північного флангу»

Зазначимо, у рамках дипломатичного візиту до Брюсселя глава МЗС зустрінеться з колегами з Німеччини та Франції та обговорить активізацію нормандського формату.