UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кулеба: Німеччина нарешті усвідомила, що російський газ – це зброя Кремля біля скроні Європи

ЄС обговорює запровадження ембарго на російський газ

Сьогодні Німеччина є однією з провідних країн ЄС у питанні запровадження ембарго на енергоресурси з РФ, розповів голова української дипломатії Дмитро Кулеба.

"Два місяці тому Німеччина говорила, що нафтове ембарго проти Росії неможливо, а зараз, і це треба зазначити, Німеччина є однією з провідних держав, яка справді "проштовхує" нафтове ембарго", - сказав Кулеба в неділю після поїздки до Берліна.

Глава МЗС України додав, що обговорюється також запровадження ембарго на російський газ. Кулеба каже, що Німеччина ухвалила принципове політичне рішення щодо необхідності відмови від російського газу, оскільки залежність Німеччини від нього є проблемою.

"Їм потрібно трохи більше часу на те, щоб розв'язувати газові питання. Але дуже важливо розуміти, що Німеччина нарешті усвідомила, що російський газ – це зброя, яка б'є, яку завжди Росія тримає біля скроні і України, і Німеччини, і будь-якої іншої європейської держави", - сказав Кулеба.

При цьому в німецькому суспільстві є затяті противники відмови від російських енергоресурсів та передачі Україні необхідної зброї, проте "вони не є більшістю у цій країні". "Тут (у Німеччині) є з ким працювати, щоб рухатися у правильному напрямку", - підсумував міністр.

Читайте також: Якщо Угорщина не підтримає нафтове ембарго, це завдасть великого удару по ЄС — Кулеба

У Німеччині сьогодні відбуваються тектонічні зрушення свідомості. Відбуваються повільно — що безмірно боляче для України, — але відбуваються, можна сподіватися, незворотно. Про нинішню роль Німеччини та ставлення до неї розмірковує Володимир Кім у статті «Війна Путіна та падіння кумира».