UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кучма вважає, що ЄС дозволив би Путіну захопити Україну, якби не США

На думку Кучми, Євросоюз розглядає Україну з точки зору сировини.

Колишній президент України Леонід Кучма на саміті YES подякував США за чітку позицію щодо вторгнення Росії на українську територію.

На його думку, якби не США, Крим вже б визнали російським, так само, як і Донбас.

"Ми повинні дякувати США, що вони зайняли таку чітку позицію. Якби не Вашингтон, то ЄС вже давно б погодився на всі умови Путіна. Сказали б: "Ну що ж, хай вже так буде". Вже і Крим офіційно став би не українським", - сказав Кучма.

Він дорікнув ЄС в тому, що він розглядає Україну в сировинній площині.

"В нас досі немає жодного високотехнологічного спільного проекту. Європейці залюбки беруть участь в тих проектах, де йдеться про сировину. А там, де треба дати Україні технології, вони тут не лишаються осторонь", - додав екс-президент.

Кучма також додав, що світової системи безпеки фактично не існує. За його словами, ООН і Рада безпеки існують лише на папері і не здатні вирішувати конфлікти.

"Поговорили, поговорили, потім Росія підняла руку, опротестувала. І нащо було говорити? Світова система безпеки не працює. Вона потрібна, і весь світ про це говорить. Але реально треба щось робити", - сказав Кучма.

На думку екс-президента, мир на Донбасі залежить лише від Володимира Путіна і його бажання сісти за стіл переговорів.

"Мир залежить від Бога і від Путіна. Бога немає, тоді від Путіна. Треба щоб він сів за стіл переговорів. А він цього не робить", - сказав Кучма.

Екс-президент України Леонід Кучма пригадав, як президент Франції попереджав, що Будапештський меморандум обман. !zn