UA / RU
Підтримати ZN.ua

КСУ визнав неконституційним положення постанови уряду щодо запровадження карантину в Україні – ZN.UA

За законодавством, для встановлення карантинних обмежень в Україні Верховна Рада мала ухвалити це законом.

Конституційний суд на закритому пленарному засіданні визнав неконституційними деякі положення уряду щодо запровадження карантину в Україні, розповіло джерело ZN.UA у суді.

Неконституційними визнали положення Кабміну „Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів“, положень частин першої, третьої статті 29 Закону України „Про Державний бюджет України на 2020 рік“, абзацу дев'ятого пункту 2 розділу 11 „Прикінцеві положення“ Закону України „Про внесення змін до Закону України „Про Державний бюджет України на 2020 рік“.

У середу Кабінет міністрів продовжив адаптивний карантин і посилив деякі обмеження. Уряд заборонив в "зелених" зонах дискотеки, роботу нічних клубів, закладів громадського харчування з організацією дозвілля. Члени уряду вважають, що такі заклади не дотримуються карантинних обмежень, а також сприяють поширенню коронавірусу серед молоді. Також уряд обмежив в’їзд в Україну для іноземців.

Крім обмежень, обов'язкових для всіх регіонів України, з 1 серпня діють додаткові, залежно від того, до якої з зон належить та чи інша область. Регіони з найменшою захворюваністю COVID-19 - в «зеленій» зоні, а області зі значним поширенням - в «помаранчевій» і «червоної». При зниженні/зростанні захворюваності регіон буде потрапляти в буферну «жовту» зону.