UA / RU
Підтримати ZN.ua

КСУ роз'яснив своє рішення щодо карантину: Кабмін не має права обмежувати конституційні права

Рішення КСУ не скасовує карантин в цілому

Конституційний суд закрив провадження за постановою Кабінету міністрів №392 про введення карантинних обмежень в зв'язку з тим, що воно втратило силу, але наголосив, що Кабмін не може обмежувати конституційні права і свободи громадянина.

Як повідомляє пресслужба КСУ, в червні Верховний Суд звернувся до КСУ з поданням щодо конституційності введених в Україні обмежень у зв'язку з пандемією коронавірусу. Верховний суд, зокрема, оскаржував окремі пункти постанови Кабміну № 392 і положення закону про держбюджет на 2020 рік.

КСУ визнав неконституційним закон про внесення змін до закону України про держбюджет на 2020 рік, а в частині постанови Кабміну, згідно з яким і був введений карантин, закрив провадження.

Як пояснив представник президента в КСУ Федір Веніславський в коментарі Інтерфакс-Україна, в постанову неодноразово вносилися зміни, а КСУ може розглядати акт тільки в межах конституційного подання і тільки діючий - "тобто тільки початковий текст, який вже не діє".

При цьому КСУ визнав за потрібне відзначити, що обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина можливо лише у випадках, визначених Конституцією. Таке обмеження може встановлюватися виключно законом - актом, прийнятим Верховною Радою, "встановлення такого обмеження підзаконним актом (яким є постанова Кабміну, - ред.) Суперечить Конституції".

Таким чином, карантин продовжить діяти в Україні.

У середу Кабінет міністрів продовжив адаптивний карантин і посилив деякі обмеження. Уряд заборонив в "зеленого" зонах дискотеки, роботи нічних клубів, закладів громадського харчування з організацією дозвілля.   Також уряд обмежив в'їзд в Україну для іноземців.

Крім обмежень, обов'язкових для всіх регіонів України, з 1 серпня діють додаткові, залежно від того, до якої з зон належить та чи інша область.  Регіони з найменшою захворюваністю COVID-19 - в «зеленій» зоні, а області з широким розповсюдженням - в «помаранчевій» і «червоної». При зниженні/зростанні захворюваності регіон буде потрапляти в буферну «жовту» зону.