UA / RU
Підтримати ZN.ua

КСУ розглядатиме конституційність реформування Вищої ради правосуддя

Там акцентували на тому, що справу відкрили в рекордно короткі терміни. 

Конституційний Суд України відкрив провадження за поданням Верховного суду про конституційність реформування Вищої ради правосуддя. Про це на своєму Телеграм-каналі повідомила представниця парламенту в КСУ Ольга Совгиря. 

Йдеться про розгляд конституційності окремих положень закону 1635-ІХ про реформування ВРП. Питання, пов'язані з цим, розглядатимуть під час засідання Великої палати КСУ.

"Звертаю увагу на те, що справа відкрита у рекордно короткі для Конституційного суду строки (від внесення подання минуло менш як місяць, тоді як зазвичай суд відкриває провадження впродовж 3-4 місяців)", - додала Совгиря.

Читайте також: Посол ЄС вітає обрання кандидатів в Етичну раду ВРП України

Нагадаємо, 23 жовтня Рада суддів України (РСУ) визначилася із кандидатами в Етичну раду Вищої ради правосуддя. Етрада відповідатиме за очищення ВРП, а отже і за ефективність судової реформи. Без схвалення ради неможливо призначити чи перевести суддю, тож недоброчесні члени у складі Вищої ради правосуддя неприпустимі.

Етична рада оцінюватиме на доброчесність усіх кандидатів до ВРП незалежно від суб’єкта призначення (обрання): суддів, адвокатів, прокурорів тощо. Самі суб’єкти призначення розглядатимуть лише ті кандидатури, які успішно пройшли перевірку.

ВРПце головний орган в системі судової влади країни, який контролює призначення і звільнення суддів, їх захист від неправомірних посягань та притягнення до відповідальності за порушення.