UA / RU
Підтримати ZN.ua

КСУ повернувся до розгляду закону про скасування депутатської недоторканності

Конституційне подання підписали 50 депутатів, переважно з фракції "Опозиційна платформа-За життя".

Конституційний суд України у середу, 29 квітня, повернувся до розгляду закону про скасування депутатської недоторканості, повідомляє пресслужба суду.

"Сьогодні, 29 квітня, Велика палата Конституційного суду України на пленарному засіданні у формі письмового провадження розглядала справу за конституційним поданням 50 народних депутатів щодо конституційності закону", - йдеться у повідомленні.

Суддя-доповідач Віктор Кривенко повідомив, що автори клопотання оскаржують конституційність закону про скасування недоторканості, наполягаючи на тому, що його прийняття Верховною Радою відбулося з порушенням процедури розгляду та ухвалення.

Депутати вважають, що парламент нібито порушив принцип верховенства права та діяв у спосіб, не передбачений Конституцією України.

Суд скерував до президента, Верховної Ради, Кабінету міністрів та Міністерства юстиції України запит з проханням висловити позиції з питань, порушених у конституційному поданні.

Присутні на засіданні учасники провадження заявили клопотання про розгляд справи у порядку усного провадження. Велика палата КСУ дослідила матеріали справи на відкритій частині пленарного засідання та перейшла до закритої для ухвалення рішення.

Нагадаємо, 18 грудня 2019 року Верховна Рада прийняла в другому читанні законопроєкт про скасування депутатської недоторканності. За проголосував 291 депутат, не дали жодного голосу на підтримку законопроєкту фракції "Європейська солідарність", "Батьківщина" і "Голос". У першому читанні фракція "Опозиційна платформа-За життя" утрималася у повному складі, її ж представники згодом звернулися до КСУ.

Відтепер кримінальне провадження щодо народного депутата може розпочати виключно генеральний прокурор, усі клопотання про дозвіл на обмеження прав і свобод депутата мають бути погоджені прокурором, а клопотання у справі розглядаються слідчим суддею за особистої присутності відповідного народного обранця.

НАБУ та САП зверталися до президента Володимира Зеленського із проханням ветувати закон. В антикорупційних органах вказали на низку недоліків документу, які перешкоджатимуть розслідуванню злочинів народних депутатів. У Раді ж заявляли, що закон "зацементує" імунітет депутатів, а не скасує його.

На наслідки повного скасування депутатської недоторканності звертала увагу і Венеціанська Комісія, яка відзначала, що в політичній системі "з вразливою демократією, такою, як в Україні, повне скасування недоторканності може бути небезпечним для функціонування і автономії парламенту".

У червні 2018 року КСУ вже виносив свій вердикт щодо конституційності скасування депутатської недоторканності. Тоді суд визнав, що такі дії не суперечать Конституції України.