UA / RU
Підтримати ZN.ua

КСУ оголосив перерву в розгляді справи щодо тлумачення норм про землю

Перерва в розгляді справи оголошено в зв'язку з відсутністю кворуму.

Конституційний суд оголосив про перерву в розгляді справи щодо офіційного тлумачення положень Конституції щодо землі.

Як повідомляє пресслужба КС, перерва в розгляді справи оголошено в зв'язку з відсутністю кворуму.

"Разом з тим звертаємо увагу, що сьогодні розглядалася лише справа про тлумачення окремих положень Конституції України, а не питання земельної реформи. Розгляд справи про конституційність Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обороту земель сільськогосподарського призначення" Конституційним судом відкладено", - заявили в суді.

Нагадаємо, напередодні суддя Конституційного суду Сергій Сас звернувся до українців і показав через ZN.UA проект рішення щодо тлумачення земельних статей Конституції.

Також 5 листопада стало відомо, що з судді Конституційного суду, які голосували проти скандального рішення про скасування частини антикорупційного законодавства, тимчасово не братимуть участі в роботі суду через публікацію в ЗМІ проектів його рішень.

Нагадаємо, в березні Верховна Рада ухвалила законопроект "Про обіг землі". Згідно з документом, ринок землі відкриють з 1 липня 2021 року. З цього дня фізичні особи зможуть продавати землю. При цьому в одні руки можна буде купити не більше 100 гекатар. З 2024 року купувати землю зможуть юридичні особи. Максимальна концентрація в однієї юрособи - 10 тисяч гектар. Іноземці зможуть купувати землю в тому випадку, якщо відповідне рішення українці ухвалять на всеукраїнському референдумі. 

Після прийняття закону Конституційний суд отримав два депутатські подання щодо відповідності Основному закону земельної реформи. Представники «Батьківщини» і «За майбутнє» оскаржують конституційність окремих положень закону. Водночас переважна більшість депутатів від «Опозиційної платформи-За життя» та деякі колишні й чинні «слуги народу» вважають, що сам закон не відповідає Конституції України. Таким чином, з урахуванням поданя про тлумачення статей Конституції, на розгляді в КСУ перебувають три документи, що стосуються земельної реформи.

При цьому, колишній народний депутат Сергій Лещенко зазначив, що розгляд подання щодо конституційності закону про ринок землі, а також трактування ст. 13 Конституції України, дозволить скасувати земельну реформу.

Мораторій на продаж землі діяв в Україні з 2001 року. Спочатку його продовжили до 2005 року - до того часу в Україні мали розробити закон про обіг сільськогосподарських земель та ввести ринок.