UA / RU
Підтримати ZN.ua

Країни Вишеградської четвірки закликали звільнити спостерігачів ОБСЄ

Міністри засудили анексію Росією Криму та її дії, направлені на дестабілізацію ситуації на сході України

Польща, Угорщина, Словаччина Чехія закликають людей, які захопили членів місії ОБСЄ і утримують їх у Слов'янську, до негайного звільнення без жодних додаткових умов.

Про це повідомили у прес-службі МЗС Польщі з посиланням на заяву міністрів країн Вишеградської четвірки, прийняту за підсумками неформального саміту 28-29 квітня у Будапешті.

"Міністри засудили затримання групи військових інспекторів ОБСЄ у Слов'янську і закликали до негайного і без висування будь-яких умов їхнього звільнення", - йдеться в повідомленні.

Міністри також засудили анексію Росією Криму та її дії, направлені на дестабілізацію ситуації на сході України, і висловили солідарність не лише з українцями, а й з іншими країнами - східними сусідами Євросоюзу.

Вони відзначили, що нинішня міжнародна ситуація підтверджує необхідність подальшого зміцнення і послідовної реалізації політики "Східного партнерства". Зазначалося, що східні партнери ЄС повинні сконцентруватися на подальших реформах, при проведенні яких можуть розраховувати на підтримку Вишеградської групи.

За даними МЗС Польщі, у зустрічі міністрів закордонних справ Вишеградської четвірки, яка проходить щорічно, брав участь комісар ЄС з питань розширення і політики сусідства Штефан Фюле.

Нагадаємо, 29 квітня генеральний секретар ООН Пан Гі Мун засудив захоплення сепаратистами спостерігачів ОБСЄ в Україні і закликав звільнити їх негайно і без будь-яких умов.

Як відомо, 25 квітня на в'їзді до Слов'янська група невідомих зупинила автобус, в якому перебувала інспекційна група, що працює в Україні згідно з рішенням ОБСЄ за Віденським документом-2011 про заходи зміцнення довіри і безпеки, і відконвоювала його в місто. !zn

Читайте також:

Генсек ООН вимагає негайно звільнити захоплених на Донбасі спостерігачів ОБСЄ

Сепаратисти у Слов'янську поки не вирішили, що робити з захопленими офіцерами СБУ і спостерігачами ОБСЄ

У Слов'янську у бойовиків в полоні знаходиться близько 40 осіб