UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кравчук закликав росіян визначитися з позицією щодо домовленостей нормандської четвірки

Українська сторона вважає за необхідне провести новий саміт до кінця 2020 року.

Глава української делегації в Тристоронній контактній групі, перший президент України Леонід Кравчук закликав росіян визначитися зі своєю позицією щодо необхідності виконання домовленостей паризького саміту нормандської четвірки до кінця 2020 року.

«Леонід Кравчук принципово вимагає від російської сторони, як учасника ТКГ, взяти на себе політичну відповідальність і офіційно визначити свою позицію про необхідність виконати домовленості, досягнуті на найвищому рівні в Парижі в 2019 році, до кінця цього року», - повідомили в прес-службі ТКГ за підсумками чергового раунду консультацій в середу, 25 листопада.

Українські переговорники нагадали, що офіційний Київ вважає основою врегулювання в Донбасі весь комплекс домовленостей, досягнутих в рамках нормандського формату, а також Мінські домовленості як такі і готовий працювати над їх імплементацією.

Крім того, Україна вважає за необхідне провести нову зустріч лідерів нормандської четвірки до кінця року, щоб підвести підсумки виконання домовленостей паризького саміту.

«Консолідована позиція лідерів держав нормандського формату, які ухвалили під час своїх зустрічей ряд документів по врегулюванню російсько-українського збройного конфлікту, є головним орієнтиром для подальшої роботи», - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Україна ініціює позачергове засідання ТКГ: що обговорять

9 грудня у Парижі відбувся перший з 2016 року саміт у нормандському форматі.

Учасники зустрічі підтримали припинення вогню, обмін у форматі "всіх на всіх" до 31 грудня, допуск Червоного Хреста до всіх утримуваних осіб, розведення військ на трьох ділянках, розширення мандата СММ ОБСЄ та продовження розмінування.

Наступна зустріч лідерів України, Франції, Німеччини і Росії була запланована на квітень 2020 року, однак вона так і не відбулася.

11 вересня в Берліні зустрілися політичні радники лідерів нормандської четвірки.

За словами керівника ОП Андрія Єрмака, головним досягненням зустрічі стало узгодження продовження дотримання перемир'я в Донбасі.

Чи змусять Єрмак і Козак танцювати під "російську дудку" український парламент читайте в матеріалі Тетяни Силіної "Забута" мелодія для флейти".