UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кравчук: Росія хоче зробити тристоронню групу п'ятисторонньою

РФ штучно намагається прив'язати до переговорів багато політичних домовленостей.

Росія намагається заморозити переговорний процес ТКГ в Мінську, при цьому представники ОРДЛО беруть участь в обговоренні як повноцінні його члени. Про це виданню "РБК Україна" розповів глава української делегації Леонід Кравчук. 

"Вони роблять все, щоб заблокувати процес. Спочатку штучно прив'язали його до постанови Верховної ради про місцеві вибори, потім до дорожньої карти, яку запропонували в ОРДЛО при узгодженні з Росією", - заявив Кравчук.

РФ штучно намагається прив'язати до переговорів багато політичних домовленостей, які ніяк не пов'язані з гуманітарними питаннями, контрольними пунктами в'їзду-виїзду та обміном полоненими.

"Це робиться штучно, щоб заблокувати процес досягнення миру на Донбасі", - додав глава української делегації в ТКГ.

Він також зазначив, що представники ОРДЛО беруть участь в переговорах, ніби вони їх повноцінні учасники. 

"Таким чином "через чорний ганок", як казав пан Райкін, вони зробили все, щоб наша Тристороння контактна група стала п'ятисторонньої", - заявив Кравчук.

Представники української делегації вважають, що Росія буде тримати переговори в такому стані й надалі. 

"Вони запрошують на наші засідання кого вважають за потрібне, порушують порядок денний, яку пропонує ОБСЄ - пані Хайді Грау, і пропонують політичні експерименти. Скажу відверто, що у мене немає підстави сподіватися на якісь великі досягнення найближчим часом", - додав Кравчук.

Читайте також: Росія прив'язала обговорення ситуації в Донбасі до вирішення політичних питань – Кравчук

Нагадаємо, під час засідання Тристоронньої контактної групи 19 січня були присутні так звані "громадські радники" з територій Донецької та Луганської області, контрольованих проросійськими бойовиками.

Згодом представник української сторони в переговорах Сергій Гармаш розповів, що так звані "експерти" навіть не брали участь в обговоренні. За його слова, це можна вважати демаршем та спробою Росії профанувати процес.