UA / RU
Підтримати ZN.ua

Козак запропонував проведення прямих переговорів між Україною і ОРДЛО - Арестович

За словами спікера української делегації в ТКГ, нічого сенсаційного в пропозиціях РФ немає

Запропоновані 19 березня представником російської делегації в Тристоронньої контактній групі Донбасом Дмитром Козаком заходи щодо врегулювання ситуації в ОРДЛО складалися в організації прямих переговорів між Україною і терористами «ЛДНР», що суперечить Мінському процесу.

Про це в ефірі каналу «Україна 24» заявив спікер української делегації в ТКГ Олексій Арестович.

"Там (в листі Козака політичним радникам "Нормандської четвірки" - ред.) нічого такого сенсаційного немає. Росія проводить ту ж саму політику, як і в 2014 році. Всі ці" жонглювання словами ", наполягання на власній правоті, звинувачення на адресу України, що вона щось не виконує. Все це робиться для одного: щоб Україна вступила в прямі переговори з "квазідержавними утвореннями", які через непорозуміння, називаються "ДНР" і "ЛНР". Ми на це не підемо, про що послідовно повідомляємо", - наголосив Арестович.

При цьому він зазначив, що слова Козака про те, що Україна не надала пропозицій на рівні політичних радників "нормандського формату" по "кластерам" не відповідають дійсності.

"Це обман. Як тільки "трек" по кластерах вийшов вдалим, як тільки стався прогрес на рівні політичних радників "нормандського формату" Російська Федерація, по-перше, відразу посилила рівень насильства в Донбасі, по-друге, вона почала медійну кампанію щодо Україна, що Україна нібито провокує, хоче війни і не виконує Мінські угоди. Але ми бачимо, хто насправді не хоче припинення насильства на Донбасі. Тому що Україна відразу після засідання політичних радників "нормандського формату" (18 березня - ред.) запропонувала на наступного дня провести позачергове засідання підгрупи з безпеки в ТКГ. Росія відмовилася", - резюмував Арестович.

Нагадаємо, під час форуму "Україна 30" Зеленський заявив, що зустріч лідерів країн нормандської четвірки з питання врегулювання ситуації в Донбасі готується, проте, якщо вона не відбудеться, він має намір провести зустрічі з лідером кожної з країн окремо.

Пізніше очільник української делегації в Тристоронньої контактній групі Леонід Кравчук заявив про те, що зустріч лідерів країн нормандської четвірки може відбутися вже в квітні. Однак, за словами Кравчука, точно говорити про проведення саміту поки рано.

Також г лава Офісу президента України Андрій Єрмак минулого четверга взяв участь у зустрічі політичних радників лідерів країн "Нормандське четвірки", що відбулася в форматі відеоконференції, запропонувавши ухвалити на рівні "Нормандської четвірки" спільну заяву про повернення до режиму повного припинення вогню в Донбасі, який був встановлений з 27 липня 2020 року.