UA / RU
Підтримати ZN.ua

Костін мав прийти до ВРУ через можливий незаконний дохід свого заступника. Але натомість надіслав листа

У листі генпрокурор пояснив, чому не прийшов сам.

До Верховної Ради 19 червня на запрошення народних депутатів мав з’явитися генеральний прокурор Андрій Костін. Очільника Офісу генпрокурора викликали до ВРУ через розслідування «Схем» щодо майна родичів його заступника Дмитра Вербицького. Однак, Костін до парламенту не прийшов, натомість надіслав лист-пояснення своєї відсутності, повідомив народний депутат з «Голосу» Ярослав Железняк.

Зокрема, генпрокурор у листі повідомив, що за фактами, оприлюдненими журналістами, він призначив службове розслідування. Крім того, Костін додав, що Вербицького перевіряє Нацагентство з питань запобігання корупції, а Національне антикорбюро відкрило кримінальну справу щодо можливого незаконного збагачення заступника генпрокурора (ст. 368-5 КК України).

«З урахуванням вище зазначених обставин видається доцільним відкласти обговорення у Верховній Раді України цієї ситуації до отримання результатів службового розслідування. Це дасть змогу забезпечити повноту та об'єктивність відповідної інформації», – додав Костін.

Читайте також: Зеленський ухвалив рішення про звільнення Костіна. Новим генпрокурором може стати очільник Одеської ОВА Кіпер — джерело

Нагадаємо, журналісти «Схем» (проєкт «Радіо Свобода») у травні опублікували розслідування, згідно з яким Вербицький проживає у таунхаусі, розташованому у столичному котеджному містечку «Коник». При цьому будинок придбав його племінник за понад два мільйони гривень — у шість разів дешевше ринкової вартості у бізнесмена Віктора Павільча з Одещини. Там Дмитро Вербицький раніше працював заступником прокурора області. Він був присутнім на підписанні договору купівлі-продажу, що пізніше пояснив проханням сина власника будинку «перевірити правильність оформлення документів», а «прокурорські повноваження» його ніхто не просив застосовувати.