UA / RU
Підтримати ZN.ua

Конституційний суд заборонив обмежувати пенсії суддям сумою в 10740 грн

Обмеження максимального розміру пенсій суддів визнано неконституційним.

Конституційний суд України визнав неконституційним обмеження максимального розміру довічного грошового утримання суддей у відставці сумою 10 740 грн.

Відповідне рішення було офіційно оприлюднено на засіданні Конституційного суду України у п'ятницю, 10 червня.

22 січня 2016 року пленум Верховного суду звернувся до Конституційного суду України з проханням визнати невідповідними Конституції положення абз. 1, 2, 4, 6 ч. 5 ст. 141 закону України "Про судоустрій і статус суддів", згідно з якими на період з 1 січня по 31 грудня 2016 року особам, які працюють на посадах і на умовах, передбачених законом про держслужбу і про прокуратуру, щомісячне довічне грошове забезпечення не виплачується.

Крім того, положеннями ст. 141 закону передбачається, що з 1 січня 2017 року виплати щомісячного довічного грошового забезпечення на період роботи на посадах, які дають право на його призначення, а також право на призначення пенсій, зупиняється, і на цей період виплачується пенсія відповідно з загальнообов'язковим державним пенсійним страхуванням.

Крім цього, дані положення закону вказують, що максимальний розмір щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці з урахуванням всіх надбавок та підвищень не може перевищувати 10740 грн.

Раніше Верховна Рада прийняла новий закон "Про судоустрій і статус суддів", який передбачає проведення конкурсів для суддів, підвищення вимог до суддів і професійних стандартів суддівського корпусу, обмеження імунітету суддів. Цей закон прив'язаний до змін в Конституцію і вступить в силу тільки разом з ними.

Як пише в своїй статті для DT.UA Михайло Жернаков, президентський законопроект №3524 про зміни до Конституції в частині правосуддя хоч і тимчасово, але легітимує вплив президента на суди. Докладніше про судову реформу в Україні читайте у статті "За завісою судової реформи" e тижневику "Дзеркало тижня. Україна".