UA / RU
Підтримати ZN.ua

Консерватори чи лейбористи: хто лідирує на виборах у Британії

Консерватори прямують до історичної поразки. Лейбористи - навпаки.

Велика перевага Лейбористської партії в опитуваннях громадської думки майже не змінилася з моменту, коли минулого місяця прем’єр-міністр Ріші Сунак оголосив про вибори 4 липня.

Наразі питання полягає в тому, наскільки великою буде перемога Кіра Стармера, а не на те, чи вона відбудеться.

Партія Кіра Стармера отримає 484 з 650 місць у парламенті, що набагато більше, ніж 418, які здобув колишній лідер партії Тоні Блер у його знаменитій переконливій перемозі 1997 року, і це найбільше в історії політсили. Про це свідчать дані соціологічної компанії Survation, пише Reuters.

Консерватори, які перебували при владі протягом останніх 14 років, за прогнозами, отримають лише 64 місця, що буде найменшою кількістю з моменту заснування партії в 1834 році.

Права партія Reform UK, за результатами опитувань, отримає сім місць.

Читайте також: У Британії впала підтримка прихильника переговорів з Путіним – після коментарів про Україну

Раніше регулярне опитування Redfield and Wilton Strategies, яке вимірювало частку голосів по всій країні, показало незначне скорочення переваги лейбористів, але все ж пророкує партії Стармера комфортну перемогу.

Оприлюднене у вівторок Bloomberg зведене опитування показало, що рівень підтримки лейбористів знизився до 40,5%, а консерватори збільшили свої показники до 20,1%. Правопопулістська партія Найджела Фараджа Reform UK має 16,2%, в той час як Ліберально-демократична партія — 11,4%.

Читайте також: Багаторічна підтримка України опиниться під загрозою, якщо Лейбористська партія прийде до влади — Сунак

Очікуване рішення британського прем’єра Ріші Сунака призначити позачергові вибори стало, втім, несподіваним. Чому? Що принесуть ці вибори консерваторам і лейбористам? Чим стануть вони для Британії? І головне для нас — як вибори позначаться на британській допомозі Україні?

Відповіді на всі ці запитання — у статті доцента Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка Віктора Константинова «Передвиборча авантюра в Британії. Що вона означає для України».