UA / RU
Підтримати ZN.ua

Комітет ВРУ підтримав законопроєкт про заборону РПЦ в Україні, але вніс зміни

Насамперед законопроєкт перейменують.

Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики на засіданні у п’ятницю, 16 серпня, рекомендував депутатам парламенту ухвалити у другому читанні та в цілому законопроект, який забороняє діяльність в Україні релігійних організацій, афілійованих із Російською православною церквою, повідомила заступниці голови комітету Євгенія Кравчук.

В коментарі агентству «Інтерфакс-Україна» вона зазначила, що рішення в комітеті ухвалили одноголосно. Водночас в комітеті вирішили змінити назву законопроєкту та внести деякі поправки.

«Зі змін, на яких ми фокусувалися окремо. По-перше, буде змінено назву закону і він називатиметься «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій», - зазначила Кравчук.

Також вона розповіла, що вдалось досягти компромісу у питанні про набрання чинності закону.

«Сам закон набирає чинності через 30 днів після публікації, крім двох пунктів. Перший пункт стосується початку підготовки нормативки Кабміну, це починається наступного дня після публікації. І пункт, який фактично дозволяє Державній службі з питань етнополітики та свободи совісті йти вже до суду про припинення діяльності релігійної організації, якщо вона встановила зв'язок її із РПЦ країни-агресора. Це дев’ять місяців, Фактично це більше, ніж достатньо, щоб усім українським релігійним організаціям визначитись, який у них шлях», - зазначила депутатка.

Також в законопроєкті прописали право релігійних організацій «які, звичайно ж, не мають зв'язків із РПЦ», безкоштовно користуватися державним та комунальним майном. Надалі порядок передачі майна в оренду має детальніше прописати уряд. Зокрема, ця норма нарешті дозволить передати костел святого Миколая у Києві у користування римокатолицькій громаді.

Читайте також: На Харківщині затримали священника УПЦ, який за вказівкою росіян готував удар по ешелонах ЗСУ

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект №8371 про неприпустимість діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих з російською православною церквою, 19 жовтня 2023 року.

Зазначимо, що законопроєкт №8371, який нині носить назву «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій»,  ухвалили в першому читанні ще восени 2023 року. Відтоді у парламенті не могли назбирати голоси за його ухвалення в цілому.

Більше того, в липні цього року небажання керівництва ВРУ вносити законопроєкт до порядку денного призвело до блокування трибуни парламенту.

Врешті минулого тижня президент Володимир Зеленський анонсував «рішення, яке зміцнить українську духовну незалежність». Планується, що наступне пленарне засідання Верховна Рада розпочне із голосування саме цього законопроекту.