UA / RU
Підтримати ZN.ua

Комітет виборців вважає позбавлення Маркова депутатського мандата незаконним

Голова КВУ впевнений, що позови Кармазіна, за якими депутатів позбавляють мандатів, санкціонували у вищих ешелонах влади.

Рішення Вищого адміністративного суду про позбавлення депутатського мандата народного депутата фракції Партії регіонів Ігоря Маркова є недійсним і не сприяє становленню демократії в Україні, вважає голова правління Комітету виборців України (КВУ) Олександр Черненко.

"Якщо дійсно були порушення на виборах, то в законі було передбачено час для оскарження і відповідних дій. Після того, як цей час минув, будь-які спроби позбавлення мандата є неправоможними. Тому це рішення, на нашу думку, є недійсним, і тепер цікаво, як ситуація буде розвиватися далі", - заявив Черненко.

"Це продовження небезпечної тенденції, коли суд позбавляє мандата діючих народних депутатів, які вже приймали закони. Ми активно критикували попередні рішення (про позбавлення мандатів Олександра Домбровського і Павла Балоги). Без огляду на причини та осіб, це не сприяє в цілому демократії в Україні та дискредитує український парламент", - підкреслив голова КВУ.

Він нагадав про прецедент Домбровського і Балоги, коли їхні картки фактично заблоковані і вони вже не є депутатами, але вибори в округах, де вони були обрані, не призначаються.

"Тобто Верховна Рада не взяла на себе відповідальність, начебто переводить стрілки на ЦВК, але у Конституції є вичерпний перелік підстав, коли депутата може бути позбавлено мандата - за власним бажанням, у разі смерті, але не через рішення суду. Тому ситуація залишається підвішеною, у нас парламент знову буде працювати не у повному складі, навіть якщо пройдуть вибори у п'яти округах, і як буде далі розвиватися ситуація - невідомо", - підкреслив експерт.

Черненко вважає, що екс-народний депутат Юрій Кармазін, за позовом якого було позбавлено повноважень вже трьох народних депутатів, діяв не з власної ініціативи. "Такі справи не вирішуються без негласної вказівки вищого керівництва країни. Кармазін тут, звичайно, виступає лише виконавцем. Вважаю, якщо б ці дії не були санкціоновані більш високими людьми, то навряд чи і суд би задовольнив цей позов. Тому Кармазін тут - лише інструмент", - сказав він.

Як повідомлялося, ВАСУ у четвер виніс рішення за позовом Кармазіна, яким фактично позбавив Маркова депутатських повноважень. Кармазін на підтвердження своїх позовних вимог додав лист головного слідчого управління МВС України про фальсифікації на виборах народних депутатів 28 жовтня 2012 року з понад 6 тисяч підписів на користь Маркова. !zn

Читайте також:

"Батьківщина" засудила позбавлення регіонала Маркова депутатського мандата

Вищий адмінсуд позбавив депутатського мандата регіонала Ігоря Маркова

Кармазін готовий через суд оскаржити президентство Януковича

Регіонал Марков заявив, що його хочуть позбавити мандата за відмову голосувати за євроінтеграцію

Янукович пообіцяв соратникам захист їхнього бізнесу в обмін на підтримку європейського вибору