UA / RU
Підтримати ZN.ua

Комітет Ради рекомендував посилити відповідальність за домашнє насильство

Документ пропонує посилити адмінвідповідальність за домашнє насильство.

Комітет Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендував схвалити законопроект №3908-1, який посилює адміністративну відповідальність за домашнє насильство. Про це повідомляє інформаційне управління апарату ВР.

Так, при підготовці законопроекту до другого читання від парламентаріїв надійшло 45 поправок і пропозицій, з яких підкомітет рекомендує 22 врахувати (в тому числі дві частково), а 23 - відхилити.

"Комітет прийняв рішення затвердити порівняльну таблицю і рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект у цілому як закон", - йдеться в повідомленні.

Документ пропонує карати за домашнє насильство суспільно корисними роботами зі спрямуванням коштів за їх виконання потерпілому.

Також планується збільшити термін адміністративного арешту в якості санкції за домашнє насильство.

Законопроект передбачає, що такі справи зможуть розглядати без присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності.

Читайте також: Домашнє насильство – це не приватна справа, а злочин, який впливає на благополуччя суспільства — Лазебна

Відзначимо, під час пандемії коронавірусу, кількість випадків домашнього насильства помітно зросла. Так, принаймні кожна третя жінка є жертвою насильства. За даними ОБСЄ, 64% українців вважають, що насильство над жінками є поширеним феноменом, 67% жінок говорять, що вони переживали психологічне, фізичне або сексуальне насильство з боку своїх партнерів або інших осіб у віці від 15 років. Тільки половина жінок вважають, що вони знають, що треба робити в разі насильства. Менше половини жінок - 47% - вважають, що вони погано поінформовані або зовсім не знають, що робити в такій ситуації.

У Міністерстві внутрішніх справ повідомили, що на обліку перебуває понад 80 тисяч аб'юзерів. Однак залишається лише здогадуватися, скільки винуватців злочинів залишаються безкарними, а жертв - без шансів на відшкодування збитку. Детальніше читайте в статті Олени Подолян "Союз насильства і системи" для ZN.UA.