UA / RU
Підтримати ZN.ua

Комітет Ради підтримав законопроєкт про створення Міністерства демографії та діаспори

Згідно з проєктом закону, воно зможе втручатись в роботу інших міністерств.

Комітет гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради України підтримав законопроєкт№11424 про засади державної демографічної політики, який передбачає створення центрального органу виконавчої влади з питань демографії, повідомив народний депутат, співавтор законопроекту Микола Княжицький.

«Дякую колегам за чітку позицію. Сподіваюся, що ця єдність в ухваленні рішень буде і надалі під час розгляду цього питання», - зазначив він та додав, що законопроєкт у профільному комітеті підтримали одноголосно.

Згідно із пояснювальною запискою до законопроєкту, який був зареєстрований у парламенті влітку цього року,  питаннями демографії в Україні має займатись нове Міністерство демографії та діаспори України, яке буде мати широке коло повноважень, необхідних як для розробки державної стратегії демографічної політики, і можливості впливати на зміст рішень інших органів виконавчої влади, якщо вони суперечать державній демографічній політиці.

Читайте також: В Інституті демографії розповіли, яким може бути населення України у 2036 році

Окремо воно має займатись поглибленням зв’язків з українською діаспорою та залученням представників діаспори до процесу відновлення України, інвестування в українську економіку та формування спільноти людей, які ідентифікують себе як частину нашої.

Також документ пропонує  створити Міжвідомчу координаційну комісію з питань демографічної політики, яка координуватиме роботу між різними відомствами.

Княжицький же у свою чергу зазначив, що розв’язання демографічної проблеми має розглядатися як одне з ключових завдань держави і суспільства.

Нагадаємо, у травні Мінсоцполітики розмістило для громадського обговорення проєкт Стратегії демографічного розвитку України до 2040 року. Згідно зі Стратегією, до 2040 року в нашій країни лишиться всього 29 мільйонів громадян, а до 2050 – 25 мільйонів. Юрій Ганущак у статті «Питання без відповідей у Стратегії демографічного розвитку України до 2040 року» аналізує, як міністерство планує долати цю кризу, принагідно нагадуючи урядовцям про проблеми, на які ті взагалі не звернули уваги.