UA / RU
Підтримати ZN.ua

Коментувати питання зовнішньої політики можуть різні люди — Кулеба про указ Зеленського

Керівник МЗС прокоментував суть указу щодо уповноважених осіб у висловленні зовнішньої політики України.

Указ президента Володимира Зеленського щодо визначення уповноважених осіб коментувати питання зовнішньої політики України має на меті зупинити самодіяльність в питання зовнішньої політики з боку органів та посадовців, які не мають на це повноважень, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

«Не перекручуйте указ президента … Це указ про те, що замість хаосу і самодіяльності у зовнішній політиці з боку органів та посадовців, які не мають на це повноважень, приходять цивілізований порядок і виконання Конституції та Віденської конвенції про дипломатичні зносини», - написав Кулеба у Facebook.

Він додав, що у першому пункті указу йдеться про офіційну позицію держави, а відповідальність за власне офіційні заяви від імені держави покладена на трьох осіб.

«Коментувати, виступати з роз’ясненням щодо зовнішньої політики можуть і будуть різні люди, уповноважені на це в установленому порядку. І спроби зараз нав’язати думку, що керівник Офісу президента або речник МЗС не можуть давати коментарі - це спотворення реальності», - додав дипломат.

Напередодні, 22 грудня, президент Володимир Зеленський підписав указ, відповідно до якого коментувати зовнішню політику України можуть лише три особи: гарант, глава МЗС та прем'єр-міністр.

Також державні органи тепер повинні погоджувати з МЗС підготовку закордонних візитів, офіційні заяви та коментарі щодо зовнішньої політики, підготовку міжнародних двосторонніх чи багатосторонніх документів та інші питання міжнародної взаємодії.