UA / RU
Підтримати ZN.ua

Колишньому депутату повідомили про підозру в отриманні незаконної компенсації за житло

Екс-депутат отримав з бюджету майже мільйон гривень на оренду житла в столиці.

Народний депутат України VIII скликання отримав повідомлення про підозру в незаконному отриманні компенсації за оренду житла. Про це повідомили на офіційному сайті НАБУ.

Маючи власне житло в центрі Києва, підозрюваний протягом листопада 2014-серпня 2019 отримав 928 тис. грн незаконної компенсації за користування номером в готелі Національний. Слідство вважає, що таким чином чиновник завдав тяжкі наслідки інтересам юридичної особи публічного права.

"Управління справами Апарату Верховної Ради України. Досудове розслідування зазначених фактів детективи НАБУ здійснюють з жовтня 2018 року", - йдеться в повідомленні.

Такі дії екс-депутата були кваліфіковані за ч. 2 ст. 364 КК України - зловживання владою або службовим становищем.

За даними ЗМІ, мова йде про колишнього депутата Олександра Пресмана (партія "Відродження").

Читайте також: Моральна компенсація: Тимошенко і Власенко отримали від фірми Skadden 11 млн доларів

Нагадаємо, що в грудні 2019-березні 2020 НАБУ і САП притягнули до відповідальності п'ять народних депутатів України VIII скликання за незаконне отримання компенсації на понад 2,6 млн грн.

Зазначимо, депутати 9 скликання отримали три мільйони гривень компенсації за проживання. Народні депутати, крім окладу, можуть розраховувати на "депутатські", надбавки й компенсації. Разом матеріальне забезпечення депутата України становить 100 000-150 000 грн в місяць. Так, серед компенсацій і пільг є оплата телефонних розмов, оренда приміщень в округах для прийому громадян і безкоштовне медичне обслуговування.