UA / RU
Підтримати ZN.ua

Колесніченко запропонував закривати ЗМІ за пропаганду екстремізму

Законопроект Колесніченка передбачає заборону проявів екстремізму на публічних заходах, прес-конференціях, брифінгах.

Депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко зареєстрував законопроект "про протидію екстремізму", який передбачає закриття ЗМІ, що розмістили інформацію, направлену на втручання у діяльність органів влади. Текст законопроекту розміщено на сайті Верховної Ради.

Згідно з документом, екстремізм - діяльність особи чи об'єднання громадян чи їхні публічні заклики або (та) підбурювання, які направлено на насильницьке захоплення або утримання влади чи незаконне втручання у діяльність органів влади, посягання на основи конституційного ладу та національної безпеки, порушення прав, свобод і законних інтересів людини та громадянина, яка є наслідком несприйняття правових норм чи інших правил поведінки (соціальних норм).

Екстремістська діяльність, згідно з документом - діяльність особи або групи осіб щодо планування або (і) організації, або (і) підготовки, або (і) здійснення дій, що стосуються видів екстремістської діяльності, зазначених у статті 4 цього закону.

Екстремістські матеріали - призначені для оприлюднення документи або інформація на паперових, електронних та інших носіях, що закликає до здійснення екстремістської діяльності або такі, що виправдовують необхідність здійснення такої діяльності, публікації.

Також екстремістськими вважаються матеріали, що виправдовують соціальну, расову, національну, етнічну, мовну або релігійну перевагу або виправдовують практику здійснення військових або інших злочинів, направлених на повне або часткове знищення будь-якої соціальної, расової, національної, етнічної, мовної чи релігійної групи, а також офіційні матеріали заборонених екстремістських організацій.

Згідно з документом, до видів екстремістської діяльності належить пропаганда та публічне демонстрування нацистської і фашистської атрибутики або символіки та атрибутики або символіки, схожих із нацистською і фашистською атрибутикою або символікою до ступеня змішування, окрім використання такої символіки та атрибутики в науковій, літературній мистецькій та іншій творчості, направленій не на виправдання або пропаганду діяльності осіб та організацій, які боролися проти антигітлерівської коаліції, а на вивчення та об'єктивне висвітлення.

Нагадаємо, під час останніх акцій протесту від рук правоохоронців постраждали понад 40 українських і зарубіжних журналістів. !zn

Читайте також:

Чотири журналістські організації вийшли з робочої групи Януковича щодо захисту свободи слова

Редактора телеканалу звільнили за освітлення Євромайдану

Спікер Рибак дав розпорядження засклити балкон для журналістів у Верховній Раді