UA / RU
Підтримати ZN.ua

Коаліція українських правозахисників отримала премію за документування воєнних злочинів Росії в Україні

Мета коаліції - захист жертв російської збройної агресії в Україні та притягнення до відповідальності вищого керівництва РФ і безпосередніх виконавців воєнних злочинів.

Коаліція правозахисних організацій Ukraine.5am (" Україна. П’ята ранку") отримала премію "Відкрите суспільство" Центрально-Європейського університету - за збір та документування воєнних злочинів та злочинів проти людяності, вчинених у ході російської збройної агресії в Україні.

Про це повідомив експерт з міжнародного кримінального права, кандидат юридичних наук, заступник генерального прокурора України у 2019–2021 роках, прокурор АР Крим (2016-2019) Гюндуз Мамедов.

"Сьогодні коаліція Ukraine.5am отримала премію "Відкрите суспільство" Центрально-Європейського університету CEU за роботу з документування міжнародних злочинів, що скоєні на території #Україна в умовах збройної агресії РФ", - зазначив він.

"Вітаю колег! Спільна робота триває", - додав правозахисник.

Нагадаємо, мета коаліції - захист жертв російської збройної агресії в Україні та притягнення до відповідальності вищого керівництва РФ і безпосередніх виконавців воєнних злочинів та злочинів проти людяності.

Читайте також: Мамедов назвав чотири кроки до покарання воєнних злочинців, які має зробити Україна

Напрямки діяльності коаліції:

Коаліція почала роботу 25 лютого 2022 року - наступного дня після нового етапу збройної агресії РФ проти України. До неї весь час приєднуються організації, багато з яких мають значний досвід документування міжнародних злочинів, порушень прав людини, вчинених з 2014 року на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим, у м. Севастополь, на окупованих частинах Донецької та Луганської областей .

На сьогодні до Коаліції входять:

Центрально-Європейський університет CEU - акредитований у США, Австрії та Угорщині вищий навчальний заклад. Був заснований в 1991 та працює за фінансової підтримки американського фінансиста угорського походження Джорджа Сороса з метою розвитку відкритого суспільства та демократії в країнах Центральної та Східної Європи, а також колишнього Радянського Союзу.