UA / RU
Підтримати ZN.ua

КНР цінує «посередницькі зусилля» Угорщини у війні в Україні — МЗС Китаю

Пекін каже, що готовий співпрацювати у цьому питанні з Будапештом.

Речник міністерства закордонних справ Китаю Лінь Цзянь заявив, що у КНР цінують «посередницькі зусилля» угорського уряду у пошуку дипломатичних шляхів вирішення війни в Україні. Як повідомляє «Укрінформ», Цзянь заявив про готовність Пекіна співпрацювати у цьому питанні з Будапештом.

«Китай готовий працювати з Угорщиною, щоб залучити більше країн до просування мирних переговорів та спрямування ситуації до політичного врегулювання», — заявили у китайському МЗС.

Читайте також: ЄС дистанціюється від мирних ініціатив Орбана по Україні: ISW

Нагадаємо, угорський премʼєр Віктор Орбан на початку липня приїхав до Києва, де запропонував президенту Володимиру Зеленському «подумати над припиненням вогню» заради перемовин з РФ. За кілька днів після цього він полетів до Москви на зустріч із президентом Росії Владіміром Путіним.

Потім Орбан полетів до Китаю, де зустрівся з головою КНР Сі Цзіньпіном. Вони обговорювали російсько-українську війну. Після своїх «мирних візитів» угорський премʼєр розіслав лідерам Євросоюзу свій «мирний план» щодо війни.

Раніше німецьке видання BILD повідомляло, що Орбан надіслав листа голові Європейської Ради Шарлю Мішелю, у якому дав оцінку своїм «мирним вояжам». Він закликав провести «мирну конференцію» щодо війни в Україні за участі Китаю.